Lomnici szerint megnyugtató a szlovákiai magyar szavazókat védő garancia

2012. november 9. - 19:22 | Belföld

Titokban maradhat a szlovák kormány előtt, ha a szlovák-magyar kettős állampolgárok szavazni szeretnének a magyarországi választásokon.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke megnyugtatónak tartja a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számára, hogy a magyar kormány a választási regisztráció folyamatába, a külhoni magyar szavazók védelme érdekében garanciális elemeket épít be - mondta az MTI pozsonyi tudósítójának az EMT elnöke pénteken.

"Megnyugtatónak tartom, hogy Robert Fico kormányfő és csapata nem fér hozzá a felvidéki honosítást kérők regisztrációs listájához" - hangoztatta Lomnici Zoltán, utalva Semjén Zsolt azon nyilatkozatára, amelyben a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes leszögezte: a választási regisztráció folyamata során figyelmet fordítanak arra, hogy azon országok állampolgárai, akiket esetleg retorzió érhet, úgy tudjanak regisztrálni, hogy az ne jusson az adott állam tudomására.

Az EMT elnöke szerint Semjén Zsolt megnyugtató választ adott azoknak a honosítást szorgalmazó szlovákiai magyaroknak, akiket gondolkodóba ejthetett Robert Fico egyik kijelentése.

Fico azt fejtegette, hogy a magyar választók előzetes regisztrációja a lista nyilvánosságra hozatalához, és ahhoz vezet majd, hogy kiderülhet, mely szlovák állampolgárok szereztek magyar állampolgárságot, s így ők majd elveszítik szlovák állampolgárságukat.

(MTI)