Nicholsonová szigorítani akarja az ingyen ebédek feltételeit

2012. november 12. - 12:33 | Belföld

Az SaS képviselője az öt igazolatlan óra után egy hónapra elvenné az ingyenes ebédet a szociálisan rászorultak gyermekeitől.

A parlamentbe mint a támogatásokról szóló törvény módosítása kerül be a tervezet – ez a Szociális és Családügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik.

„Ezzel az intézkedéssel motiválni akarjuk a gyermekeket és szüleiket, hogy következetesen teljesítsék iskolalátogatási kötelességüket, s hogy amennyiben ezt nem teszik meg, úgy következzék megfelelő büntetés is.” – nyilatkozta a volt szociális minisztériumi államtitkár.

Az ellenzéki képviselő szerint növelni akarja a célra felhasznált anyagiak hatékonyságát.

„Ebben az esetben is megmutatkozott, hogy a jelenlegi megoldás abszolút nem motiválja a gyerekeket a kötelező iskolalátogatás betartására. Gyakran csak az ingyen ebédet veszik ki azokon a napokon is, amikor igazolatlanul lógnak az iskolából.“ – figyelmeztetett Nicholsonová.

A javaslat szerint természetesen a kimaradt, „fizetős” hónapokban a szülők megvehetik az ebédet azon az áron, ahogy azt azok vásárolják, akik nem szociálisan rászorultak.

Nicholsonová másik javaslata azt célozza, hogy a szociálisan rászorult gyermekek részére megvásárolt taneszközök – könyvek, füzetek, rajz- és íróeszközök – maradjanak az iskolák és óvodák tulajdonában.

„A gyakorlat megmutatta, hogy otthonról tönkretett állapotban hozzák vissza ezeket a segédeszközöket, amiket aztán már nem lehet használni az iskolában, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a szülők kereskednek ezekkel a taneszközökkel.“ - véli a képviselő. Miután évente kétszer vehetnek az iskolák a szociálisan rászorult gyermekek számára taneszközöket, így ha azokat tönkreteszik, a következő hónapokban hiányuk visszavetheti a gyermeket a tanulásban.

- sita/para -