Szlovákia mindent jobban csinál, mint Magyarország

2012. november 13. - 11:41 | Belföld

Mit csinálnak jobban a szlovákok, mint mi, teszi fel a költői kérdést az Index gazdasági elemzője, majd meg is válaszolja azt: lényegében mindent. Amit alátámasztanak az Európai Bizottság múlt héten közzétett „országjelentései is“.

A szlovák gazdaság 2012-ben várhatóan 2,6 százalékkal növekedik, és a következő két év növekedését is biztosabbnak látja az Európai Bizottság, mint a magyart. A jelenlegi növekedést hajtó export helyett a négy év után várhatóan először növekvő belső fogyasztás miatt nőhet majd a gazdaság. Ez az EB szerint, kiegészítve a szlovák kormány gazdasági konszolidációjával, 2013-ban két százalék körüli növekedést generálhat, ami 2014-re három százalékra nőhet majd. Ehhez azonban szerintük is kell majd a világgazdaság növekedése és a pozitívabb befektetői hangulat.

Szlovákia államháztartási hiányát jövőre öt százalék körül várják, az idei hiányhoz képest még nőni is fog. Szlovákia 2009 óta van túlzottdeficit-eljárás alatt, és az, hogy a költségvetési hiányt nem nézi olyan szigorúan az EB amiatt is lehet, mert az eljárás csak 2013-ban zárul le. Ráadásul az eljárás másik követelményét, a GDP hatvan százaléka alatti államadósságot Szlovákia simán teljesíti. A 2011-es 43,3 százalékról várhatóan 2014-ig is csak 55,9 százalékig nő majd.

Szlovákiában biztosabb a növekedés, mint Magyarországon

A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar gazdaság idei visszaeséséről szóló híreket egy ideig azzal próbálta meg cáfolni, hogy majd a kecskeméti Mercedes-gyár második üzeme rendbe hozza a magyar exportot. Korábban azonban már az első ütemről is ezt mondták, azonban ennek sem volt kimutatható hatása a növekedésben. Igaz, az augusztusi és szeptemberi ipari statisztikák havi összevetésben mutatnak némi növekedést, ami már lehet a kecskeméti üzem hatása is. A különbség azonban így is döbbenetes: míg a magyar ipar a stagnálás és az enyhe visszaesés között mozog, a szlovák csak szeptemberben 13 százalékkal nőtt.

Index