GRENDEL: "A NoVa nem ellenséges a kisebbségekkel szemben..."

2012. november 18. - 17:19 | Belföld

Még az Új Többség, a NoVa kassai alakuló ülését megelőzően kértünk interjút a párt egyik későbbi alelnökétől, Grendel Gábortól... Az interjú pénteken este készült.

Politikusként még újonc a nagypolitikában...

– Úgy érzem, hogy tulajdonképpen már 2010 nyarán, amikor a Belügyminisztérium Kommunikációs osztályán vállaltam munkát, már akkor a nagy politika részévé váltam... Igaz hogy párton kívüliként, de azért mégiscsak igen közeli kapcsolatban Daniel Lipšiccel. Most valóban kicsit más a helyzet... Az Új Többség(?) kommunikációjával foglalkoztam mostanáig – és hát tulajdonképpen a pártépítésnek is a része vagyok.

Hogyha végignézzük az elmúlt időszakot, Ön korábban újságíróként, később pedig szóvivőként, tehát a minisztériumi alkalmazottként kísérte végig a politikai paletta alakulását itt, Szlovákiában. Hogy látja ezt az időszakot? Miért született meg egyáltalán a NoVA 22 év után Szlovákiában? Miért volt szükség egy új politikai pártra?

– Úgy érzem, hogy tulajdonképpen a szlovákiai jobboldali pártok válságának a szüleménye ez az új párt. Jómagam sem – nem lévén Daniel Lipšic a KDH listáján – nem vagyok biztos benne, hogy tudtam volna választani a jobboldali pártok közül... Azt is tudni kell, hogy a klasszikus jobboldali pártok, mint az SDKÚ, a Kdh, illetve a Híd több mint 400 ezer szavazót vesztettek el az idei parlamenti választásokon... Tehát egyértelmű, hogy több jobboldali szavazó már nem volt hajlandó a kisebbik rosszat választani.

Miben tud újat mondani a NoVa a többi pártokhoz képest? Miben jelent újdonságot, azon kívül, hogy igen erőteljes, hogy úgy mondjam optimista a neve, az Új Többség...

– A többség itt nem elsősorban parlamenti többséget jelent, hanem mi azokra az állampolgárokra gondolunk, akik szerintünk becsületes munkával keresik a kenyerüket. Szerintünk ők vannak többségben, még akkor is, ha néha úgy tűnik, hogy az ország, illetve nem csak úgy tűnik, hanem a gyakorlatban az országot egy oligarchákból álló kisebbség irányítja... De mi úgy érezzük, hogy a polgárok többsége becsületes munkából él és ezt a többséget szeretnénk megszólítani...

És hogy válaszoljak a kérdés első felére, hogy miben más vagy miben új ez a párt, mint a többi... Úgy érzem, hogy az emberek annyira csalódtak már a politikában, hogy sokan még akkor is, ha szorítanak értünk, és egyetértenek a párt alapprogramjával, nem akarnak párttagok lenni. A NoVa alapszabálya megengedi azt, hogy valaki úgy működjön együtt a párttal, hogy nem lép be. Tehát nem vállal tagságot, hanem szimpatizánsként regisztráltatja magát. Ilyen lehetőséget más párt nem kínál.

Ezt az értékelést hallgatva az emberben automatikusan felmerül az a kérdés, hogy úgy Žitňanská asszony, mint Lipšic úr képviselőként, miniszterként részesei voltak az elmúlt évek politikai történéseinek... Magyarán – bizonyos fokig így vagy úgy, de a felelősséget ők is viselik mindazért, ami Szlovákiában kialakult...

– Igen, kicsit a maga szakterületén valóban igen... Viszont én ezt teljesen pozitívan értékelem az ő esetükben. Mondjuk Jana Žitňanská kicsit később lépett a politikába, Daniel Lipšic ugye először igazságügy miniszter volt, utána belügyminiszter a Radičová kormány idején – úgy érzem, hogy ez alatt a 6 év alatt, amit ő a kormányokban töltött, ért el olyan eredményeket, amelyekre egyrészt ő maga, másrészt a választói is büszkék lehetnek... Gondolok itt például a Speciális Bíróság, vagy az ügyészség létrehozására annak idején még az igazságügyi miniszterkedésének idején, vagy az alvilág ellen folytatott küzdelemre a Radičová kormány idején...

Tehát úgy érzem, van mit felmutatnia. A 2012-es, tehát az elmúlt parlamenti választásokon tulajdonképpen ha a karikákat vesszük, akkor politikai pályafutásának legjobb eredményét érte el. Amiről én beszéltem, a jobboldal válságáról, elsősorban a többi pártok, illetve. a más politikusok személyes eredményeire gondoltam.

Hogyha egy magyar nemzetiségű személy kerül valamelyik politikai párnak az élére óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon nemzetiségi szempontból mi újat tud a NoVa mondani. A szlovák pártokra ugye általában azt szokták a szakértők mondani, úgy szokták őket jellemezni, hogy kevéssé érzékenyek kisebbségi szempontból...

– Azt azért száz százalékosan tudom állítani, hogy semmiképpen sem lesz ellenségeskedő. Hogy milyen mértékben fog a kisebbségi politikával foglalkozni, arról egyelőre a párton belül nem esett szó. Nem én vagyok az egyetlen magyar nemzetiségű leendő tagja az Új Többségnek, vannak mások is a pártban... De a kisebbségi politikával még egyelőre nem foglalkoztunk. Most elsősorban a gazdasági programunkra fektettük a hangsúlyt. Tehát úgy érezzük, hogy Szlovákiában most – és nem csak Szlovákiában hanem tulajdonképpen Európában is – ez a legfontosabb kérdés.

Ez tehát azt jelenti, hogy amikor szóba került az, hogy adott esetben Ön lenne ennek a párnak az alelnöke, akkor nem volt ott a motiváló tényezők között az ön magyar nemzetisége?

– Nem, ez a téma nem merült fel a jelölésemmel kapcsolatban.

Ha már a gazdasági programot említette: hogy látja, hogy tudna Szlovákia kilábalni abból a helyzetből, amiben jelenleg van? Milyen az a gazdasági program amit önök ismertetni fognak vasárnap?

– Személy szerint nem vagyok közgazdász, tehát nem a saját okoskodásomat szeretném most itt propagálni... Vannak Szlovákiában is neves és ismert közgazdászaink. Elsősorban a Nemzeti Bank volt alelnökére, Martin Bartolra gondolok, vagy Robert Žitňanskýra. Ők, és Marcel Klimek, a gazdasági csoportok harmadik tagja, ők számolták ki, hogy a költségvetés része lehet több mint 2 milliárd euró, amelyről a kormány egyelőre hallgat. Teszi ezt annak ellenére hogy például a belügyminisztériumban elindított közgazdasági reform ennek az összegnek egy részét garantáltan mégsem számolta bele a büdzsébe. Tehát van pénz, tulajdonképpen van – a probléma az elosztás körül van.

Például szerintünk teljesen indokolatlan, hogy Szlovákiában működő nemzetközi nagyvállalatok kapjanak százmilliós dotációkat. Szerintünk az lenne a helye és az tudná újraindítani a szlovákiai gazdaságot, hogyha a kis- és középvállalkozókat támogatnák. Ugyanebből az összegből, amit ezek a nagyvállalatok kapnak... Tehát mi egyebek mellett azt javasoljuk, hogy abból az összegből, ami ilyen dotációkra megy, minden 1 euró, melyet egy nagyvállalat kap, 2 euró, ugyanilyen arányban, kis- és középvállalatokhoz kerüljön. Ezen kívül javasolni fogjuk a jövedelemadó csökkentését.... De nem szeretnék most részletekbe menni, mert vasárnap van a kongresszusunk, és majd ott fogjuk ismertetni a programunk részleteit.

Zárókérdésként egy többé-kevésbé személyes dolog. Ha édesapjához hasonlóan most Önt kérnék fel arra, hogy álljon ki és mondjon valamit az összegyűlt tömegeknek – ahogy azt feltételezem ez vasárnap meg is fog történni – mi lenne az a fő mondanivaló, amit mindenképp meg szeretne osztani velük?

– Ez érdekes kérdés... Elsősorban talán az, hogy úgy érzem, az Új Többség nem csak a többség, hanem a kisebbség pártja is lehet. Épp ezért, mert úgy vélem, hogy barátságos a hangulat a párton belül a kisebbségek iránt is, úgy érzem, az Új Többségben a kisebbség is bízhat, és mindent megteszek azért, hogy ezt a gyakorlatban is igazoljuk.

- vasik -