Párt alakult „Új Többség (Daniel Lipšic)" néven...

2012. november 18. - 15:54 | Belföld

A „Nová väčšina“ elnöke Daniel Lipšic lett, alelnökei pedig Jana Žitňanská és Grendel Gábor. A párt röviden a NOVA nevet használja.

Lipšic az egyedüli jelölt volt az elnöki posztra – az alelnököket személyesen javasolta. Mindkettőjüket a párt alakuló kongresszusán megjelent 350 küldött, valamint 60 szimpatizáns választotta meg, akik egyben megszavazták a párt alapszabályát és programját is. Ez utóbba alapgondolata az, hogy Szlovákiát újra fel kell építeni. Tizenkét alapelvet fogadtak el a program keretén belül – többek közt a bizalomra építenek, az igazságosságban való hitre, a gazdaság szabadságára... Gazdasági programjuk felvázolja, hogy lehet felélénkíteni a szlovák gazdaságot, hogy lehet új munkahelyeket létesíteni, javítani a munkavállalók munkafeltételeit, esélyt adni a munkanélkülieknek.

Az Új Gazdaság elnevezésű program szeretné eltávolítani a felesleges bürokráciát a vállalkozói szférából, egyszerűsíteni és csökkenteni a járulékterheket, adócsökkentést bevezetni a vállalkozói szféra részére.

Lipšic beszélt arról is, hogy nem véletlen által lett Kassa az új párt alakuló közgyűlésnek a helyszíne, mivel keleten nagyobb támogatást éreznek. Az új párt új elnöke a következő választásokon két számjegyű eredményt vár a NOVA-tól.

Grendel Gábor szerint a pártot Szlovákia-szerte mintegy ezer fő támogatja.

Az új párt megszervezése a KDH két parlamenti képviselőjének, Daniel Lipšicnek és Jana Žitňanskának a pártból való távozása után kezdődött meg még májusban. Annak bejegyeztetése a szükséges támogatások összegyűjtését követően október 25-én történt meg.

RÖVIDESEN interjút közlünk Gerndel Gáborral...

- sita/sme.sk/para -