Magánbankokból az államkincstárhoz kerülnének az önkormányzati számlák...

2012. november 19. - 20:43 | Belföld

A megyei önkormányzatok és azok szervezetei a jövőben csak és kizárólag az Államkincstárban vezethetnék számláikat.

A pénzügyminisztérium már előkészítette azokat az intézkedéseket, melyek megalapozzák ezt. Három megye – Kassa, Besztercebánya és Nyitra – már eddig is ott kellett vezesse számláit, jövő év márciusától pedig a maradék öt is be kellene lépjen a rendszerbe.

„Ezeknek a megyei önkormányzati pótlólagos forrásoknak a bekapcsolása a rendszerbe feltételezhetően állandó megtakarításokat jelent majd az állam számára a hitelek és a hiány állandó fedezetéhez. Megtakarítást jelent ez a banki költségek terén is a megyei önkormányzatoknál. A tervezet megvalósítása egyáltalán nagyságrendekkel jobb előfeltételeket teremt a pénzügyek mint egész irányításához.” – áll a pénzügy előterjesztésében, melyet a kormány egyik következő ülésén tárgyal majd.

Szerintük a gondolatot támogatták a megyék képviselői is azon az októberi találkozón, ahol a kormány elnökével együtt aláírták a pénzügyi közélet konszolidációjáról szóló memorandumot és bejelentették az abban való részvételt.

„A kormány üdvözli a megnyilvánult támogatást és erre való tekintettel feltételezi, hogy annak megvalósítása sikeres lesz.” – áll a dokumentumban.

A Pénzügyminisztérium egyben megállapítja, hogy a pótlólagos források bekapcsolásának terve részét képezte a kormányprogramnak is.

- sita/para -