Máltán vesznek nyelvleckét a vámosok, pedig itthon olcsóbb lenne...

2012. november 22. - 19:20 | Belföld

A vámhivatal dolgozói EU-s pénzekből tanulnak angolul Máltán, eddig 62 ezer eurót költöttek erre a célra.

Amíg Robert Fico miniszterelnök levélben szólítja fel az állami hivatalok vezetőit, hogy spóroljanak és mindenből a legolcsóbbat válasszák, addig a vámhatóság dolgozói a Földközi-tenger festői szigetén, Máltán tanulnak angolul...

A vámhatóság és az adóhatóság dolgozói idén már kétszer töltöttek el két hetet Máltán nyelvtanulás céljából - először márciusban, majd legutóbb pár héttel ezelőtt.

Az illetékes hivatalok megerősítették a sme.sk hírportál értesülését, a nyellvkurzuson résztvevő dolgozok közül tizenheten szakreferensi poszton dolgoznak, öten pedig vezető funkciót látnak el.

A pénzügyminisztérium azzal védekezett, hogy az előző kormány sem szüntette be a nyelvkurzusok finanszírozását, viszont a máltai nyelvtanulást az első Fico-kormány idején vezették be.

"A nyelvkurzusokat az EU szociális alapjából finanszírozzuk" - áll a tárca közleményében.

Fotó: SITA - illusztráció

62 ezer euró

A máltai angol nyelvkurzus alkalmankként 2800 euróba kerül egy személyre, ezt finanszírozzák EU-s pénzből. A kurzuson résztvevők 28 eurós zsebpénzt kapnak - a szlovák állam csak ezt a költséget fedezi.

A szlovákiai dolgozók Máltán heti 30 órában tanulják az idegen nyelvet, angol anyanyelvű lektoroktól.

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint azért utaztatják a hivatalok alkalmazottait Máltára, mert ott az Európai Bizottság vámhatóságokkal kapcsolatos munkacsoportjaiban is aktívan szerepet vállalnak.

(sme.sk/parameter)