Teljesen kitilthatják a kamionokat a II. és III. osztályú utakról

2012. november 22. - 12:43 | Belföld

Robert Fico és a megyei elnökök megegyeztek abban, hogy a 12 tonna feletti tehergépjárművek egyáltalán ne használhassák a II. és III. osztályú utakat.

Fico kijelentette, hogy rövidített eljárás keretén belül foglalkozhatnak egy ezt taglaló törvényjavaslattal. Azzal érvelt, hogy a kamionok a II. és III. osztályú utakon kerülik meg a díjköteles utakat.

Az alacsonyabb osztályú utakra csak azokat a teherkocsikat engednék be, amelyek az adott útvonalon rakodnak ki vagy be. A módosításokat 2013 első vagy második negyedévétől vezethetik be.

Némely alacsonyabb osztályú utakon már jelenleg is tilos a tranzitforgalom. Jellemzően az első osztályú utakkal vagy autópályákkal és gyorsforgalmi utakkal párhuzamosan haladó utakról van szó.

Ján Figeľ (KDH) volt közlekedésügyi miniszter szerint a teljes tiltás csak a teherfuvarozókat sújtja majd, és komplikáltabbá teszi a teherforgalmat.

Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a jelenlegi rendszer a rendőrök számára nehezen ellenőrizhető, mivel állandóan ellenőrizniük kell, hogy melyik szakaszon tiltott a tranzitforgalom, és hol nem. A bevezetendő komplex tiltás okán magasabb bevételekre számít a bírságokból is.

Ján Počiatek (Smer) jelenlegi közlekedésügyi miniszter leszögezte, hogy némely II. vagy III. osztályú közút továbbra is kivételt képez majd, amelyen közlekedhetnek a nehezebb kamionok.

SME/para