A Szlovákiai Helsinki Bizottság újraindítja tevékenységét

2012. november 23. - 12:55 | Belföld

Hat év után újraindul a Szlovákiai Helsinki Bizottság tevékenysége, mert nem érvényesülnek teljesen az emberi jogok, és nem működik tökéletesen a demokrácia az országban - közölte Petőcz Kálmán, a bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Petőcz Kálmán ezt a Szlovákiai Helsinki Bizottság alakuló közgyűlése alkalmából jelentette be.

Az elnök szerint az is működésük újraindításának jogosságát mutatja, hogy a többségi nemzet a lehető legnagyobb távolságot tartja a szlovákiai kisebbségekkel szemben, ami az intézményrendszer csődjét jelzi.

"Ha egy szlovákiai közoktatási intézményt elvégez egy fiatal, és olyan a viszonya a kisebbségekhez, mint amilyet a felmérések mutatnak, az az iskolarendszer, valamint a politikai és társadalmi elit csődje, mert nem képesek úgy irányítani a közhangulatot, hogy az toleranciára és az egymás iránti megértésre épüljön" - fejtette ki az MTI-nek Petőcz. Hozzátette: a bizottság a nemzeti kisebbségek jogállására komoly és megoldatlan problémaként tekint, ezért ezeket az ügyeket az egyik legfontosabb témaként kívánják kezelni a szakosodott szervezetekkel együttműködve.

Szlovákiában az ország európai uniós csatlakozása után megszűnt Brüsszel nyomásgyakorlása, és ezért is csökkent az emberi jogok betartásának ellenőrzése - állapította meg a bizottság tiszteletbeli elnöke, Miroslav Kusy politológus, egyetemi professzor. Rámutatott: bár Szlovákia EU-tagállam, az emberi jogokat érintő bizonyos problémák továbbra is léteznek, amit időről időre előforduló konkrét esetek is bizonyítanak.

A sajtótájékoztató előtt hozta nyilvánosságra a bizottság első értékelő nyilatkozatát, amelyet bizonyos rendszerességgel újabbak követnek majd. Az első nyilatkozat a szólásszabadság helyzetéről szól. Megállapítja: jelenleg Szlovákiában a szólásszabadságot kétféleképpen is félreértelmezik. Egyrészt úgy, hogy az igazságszolgáltatás akadályozza a hatalom bizonyos képviselőinek ellenőrzését, másrészt pedig úgy, hogy nem bünteti azokat az eseteket, amikor egyesek visszaélnek a szólásszabadsággal, nemzetiségek elleni uszítást vagy más idegengyűlölő kijelentéseket alkalmazva.

(MTI)