Kellemetlen meglepetés - Újabb 10 ezerrel több a munkanélküli!

2012. november 30. - 11:59 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bank szerint a munkanélküliség ilyen mértékű emelkedése mögött áll a recesszió mellett a szlovák Munkatörvénykönyv módosítása is.

A Központi Munkaügyi Hivatal adatai szerint a munkanélküliség októberben 13,7%-ra nőtt. Ez 0,4%-os emelkedést jelent szeptemberhez képest, amit nagyon kellemetlen meglepetésként értékel a jegybank. Ez azt jelenti, hogy újabb tízezer emberrel több a regisztrált munkanélküliek száma Szlovákiában. Októberben összesen 410 ezren voltak.

A jegybank két okot lát emögött. Az egyik az üzleti partnereink gazdaságainak romló mutatói, minek okán a hazai vállalatok várakozásai is gyengébbek. A banki elemzők éppen ezért is csökkentik gazdasági növekedési kilátásaikat a jövő évre nézve, mégpedig 2% alá.

A nemzeti bank szerint ugyanakkor a válság a munkanélküliség emelkedésének csak egy hányadát magyarázza. A fennmaradó rész szerintük a Munkatörvénykönyv módosításaival függhet össze, ami miatt a cégek attól tartanak, hogy csökken a munkapiac rugalmassága.

A Fico-kormány az ősz folyamán módosította a törvényt, mégpedig úgy, hogy azáltal megerősödnek a szakszervezetek, valamint többek között visszatér januártól a felmondási idő és a végkielégítés egyidejűsége, amennyiben az alkalmazott legalább két évet ledolgozott a cégnél. A munkamegegyezés alapján dolgozók pedig némely területeken az alkalmazott pozícióját is elérik.

A cégek nyereségét 23%-os adóval sújtják a jövő évtől, míg a magasabb fizetéssel rendelkező alkalmazottaknak magasabb járulékot kell majd fizetniük. Róbert Kičina a Vállalkozók Szövetségétől úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egy társaság elbocsátásokat tervez, akkor azt még idén meg kell lépnie, hogy jobban jöjjön ki belőle.

Az elemzőket is meglepte a munkanélküliség ilyen mértékű októberi emelkedése. Rendszerint ugyanis az stagnálni szokott, vagy pedig csökkenni szeptemberhez képest, amikor a sok végzős miatt növekedik a munkanélküliség.

SME/para