Nőtt a ruszin nemzetiségűek száma, több pénzt kérnek a kormánytól

2012. december 2. - 12:33 | Belföld

A szlovákiai ruszin kisebbség azt kéri a kormánytól, hogy a következő években vegyék figyelembe a kisebbségeknek járó támogatásoknál, hogy számuk az előző népszámláláshoz viszonyítva 38%-kal nőtt.

A Szlovákiai Ruszinok Kerekasztala nyilatkozatában közölte, hogy a Kormányhivatal kisebbségekkel foglalkozó bizottsága mindkét tagjának, Ján Kaliňáknak és Ján Lipinskýnek is erre kellene apellálnia.

A Szlovákiai Ruszinok Kerekasztala a szlovákiai ruszinok szervezeteinek és intézményeinek, valamint aktivistáinak és a népcsoport sikeres vállalkozóinak hivatalos platformja.

A platform nevét annak második ülésén hagyták jóvá szombaton, miközben azt a Ján Kaliňák, a kormányhivatali bizottság ruszin kisebbségért felelős tagja indítványozta. Vezetőjének az elismert külpolitikai szakértőt, Alexander Dulebát választották meg. Duleba február 2-ára hívhatja össze a kerekasztal harmadik ülését, mandátumot kapott egyúttal arra is, hogy tárgyaljon a platformhoz egyelőre nem csatlakozott ruszin szervezetekkel.

SITA/para