Érsek Árpád az Ipoly-hidakról és a komáromi hídról

2012. december 3. - 17:23 | Belföld

Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő mai sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, milyen állapotban van a tervezett Ipoly-hidak és a komáromi híd kiépítése.

„Belica úrral, Nyitra megye elnökével, a magyarországi nagykövettel és Völner államtitkár úrral folytatott beszélgetések alapján úgy döntöttem, hogy megpróbálom rendbe tenni a dolgokat a hidak körül, mert aggódom, hogy nem sikerül időben kivitelezni a projekteket és elúszik a rájuk szánt összeg,“ – mondta bevezetőjében Érsek. A Híd parlamenti képviselője minden tárgyaláson felhívta a figyelmet a határidő közeledtére, amit ha nem sikerül betartani, az EU-s pénzek nem kerülnek kifizetésre.

Az Ipoly-hidak tervezett költségvetése 8 millió euró volt, ebből az összeg 85%-át EU-s pénzekből tervezték kifizetni, 10%-ot az állam állt volna, 5%-ot pedig a megye. A hidak hozzájárulnának a térség gazdasági növekedéséhez, a foglalkoztatottság növekedéséhez, a jobb infrastruktúrához és az idegenforgalom javulásához.

„A magyar fél azonban 2012 októberében egy saját projekttel állt elő, amelyben a tervezett két híd helyett csak egy szerepel, csakhogy az az egy drágább – 11,7 millió euró - , mint az előző kettő együttesen, - jelentette ki Érsek.

Érsek amiatt aggódik a leginkább, hogy a hidat nem sikerül határidőn belül felépíteni, átadni és rendezni a papírmunkát, mivel ma nem született döntés a nyitrai megyei ülésen és az együttműködési szerződés sincs még aláírva.

A komáromi híddal kapcsolatban úgy nyilatkozott a volt államtitkár, hogy minél előbb lépni kell az építési engedéllyel kapcsolatban, a dolgokat feleslegesen halogatják.

„Végső soron minden felesleges időhúzás és az építkezések meghiúsulása az adott régiónak és az ott élő embereknek árt,“ – fejezte be Érsek.

- most-hid/para -