"Harabin a gyilkosokat védi" - Az Alkotmánybíróság szerint a bulvár túlozhat

2012. december 7. - 11:32 | Belföld

A Plus 1 deň című bulvárlapban négy évvel ezelőtt megjelent, "Harabin a gyilkosokat védi" című cikkért az akkori igazságügy-miniszter félmillió koronát (16 666 eurót) perelt ki.

Az Alkotmánybíróság idén szeptemberben határozott úgy, hogy a Pozsonyi Kerületi Bíróság a kártérítés megítélésének megerősítésével megsértette a média szabad véleménynyilvánítási jogát.

Harabin azonban panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróság szenátusa ellen, amely a döntést meghozta. Helyet foglaltak benne ugyanis Orosz Ladislav és Sergej Kohut alkotmánybírók is, akik elfogulatlanságát a Štefan Harabinnal kapcsolatos ügyekben kifogásolta nemrégiben az Európai Bíróság is.

Harabin éppen ezért úgy nyilatkozott, hogy nem is várt más döntést. Közölte, hogy ez Szlovákia szégyene, és egyúttal az említett alkotmánybírók szakmai névjegye. Hangsúlyozta, hogy a véleményhez való jogot elfogadja, de a hamis rágalmazást nem.

Harabin panaszával ismét a Pozsonyi Kerületi Bíróság foglalkozik majd.

A Plus 1 deň cikke egyébként Daniel Lipšic szavait idézte, aki a Büntető Törvénykönyv Harabin által előkészített módosítását kritizálta. "Ha a törvénymódosítást gyilkosok, visszaesők vagy pedofilok készítenék, akkor sem nézne ki máshogy" - így fogalmazott Lipšic.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a kerületi szerv nem vette figyelembe a kontextust. Jelezték egyúttal, hogy a cím a cikk része, az olvasót az elolvasására csábítja, hogy aztán a benne foglalt információk alapján kialakítsa saját véleményét.

A döntéssel egyetért a Sme által megszólított Peter Wilfling jogi szakértő is, aki szerint fontos döntésről van szó, amely megmagyarázza, hogy a cím nem kezelhető elkülönítve a cikktől, hanem azt a cikk tartalmával együtt kell figyelembe venni. Hangsúlyozta, hogy egy cikk címét nem kezelhetik egy különálló állításként, amelynek igazságtartalmát a médiának kell bizonyítania.

Az alkotmánybírók határozatuk indoklásában emlékeztettek arra, hogy a cikk közlésekor Harabin igazságügy-miniszterként tevékenykedett, ezért számolnia kellett a fokozott kritikával, annál is inkább, mivel egy olyan törvénymódosítást készített elő, amely csökkenti a kiszabható büntetéseket.

Az ilyen döntés azonban egyáltalán nem jelent garanciát, ugyanis hasonló döntést hozott az Alkotmánybíróság a Sme kiadója esetében is a Harabinnan fizetendő 33 ezer eurós kártérítés kapcsán, ám a kerületi bíróság később ismételten megerősítette a korábbi határozatát.

SME/para