Módosul a kisebbségi kultúrára szánt támogatások feltételrendszere

2012. december 7. - 14:57 | Belföld

Az ideihez képest több pontban is változik a szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt, pályázati úton elnyerhető támogatásai jövő évi programjának a feltételrendszere - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját A. Nagy László, a kormány kisebbségügyi kormánybiztosa pénteken.

A jövő évben odaítélésre kerülő támogatások rendszerében az lesz az egyik változás, hogy 400-ról 500 euróra emelkedik a legalacsonyabb pályázható összeg, és egységesítésre került a felső összeghatár is, amelynek plafonját 200 ezer euróban állapította meg a kormányhivatal.

Újdonságnak számít a pályázók önrészének egységesítése is, ez eddig az egyes alprogramok szerint változó volt: az újítás szerint ennek arányát egységesen, a pályáztatás során megítélt összeg 5 százalékában szabják meg.

Elég lesz egy kérvény

Eddig ha egy jogi személy több támogatási tételre is pályázott, akkor azok mindegyikére külön kérvényt kellett beadnia.

"A jövőben nem kell majd minden egyes pályázathoz különállóan csatolni a szükséges dokumentációt, hanem elég lesz egy kérvényben közölni az összes tételt" - részletezte a műszaki jellegű változást A. Nagy László.

Csak szervezetek pályázhatnak

A jövő évre vonatkozó pályázati programban egy csoporttal szűkül azoknak a köre, akik pályázhatnak a kisebbségi kultúrára szánt állami támogatásra.

"Az új szabályozás szerint magánszemélyek már nem pályázhatnak, csupán szervezetek" - mutatott rá a kisebbségügyi kormánybiztos, aki szerint a múltbéli tapasztalat azt mutatta, hogy a pályázóknak ez a csoportja viszonylag szűk volt: az idén beérkezett csaknem kétezer pályázatból alig néhány tucat esetben pályázott magánszemély.

Részletesebb szétírás

Az újítások sorát a támogatások rendszerében megvalósításra kerülő szerkezeti változások zárják, ugyanis módosul az alprogramok száma.

Míg az idén 22 területen lehetett pályázni 5 alprogramban, jövőre részletesebb lesz a szétírás, és a területek száma 32-re bővül. Külön-külön csoportban szerepel majd például a folyóiratoknak, az egyszeri kiadványoknak és az egyéb média-megjelenéseknek eddig a Kiadói tevékenység címszava alatt pályázható alprogramja.

(MTI)