"A Hedvig-ügy lezárása kedvezően befolyásolhatja a magyar-szlovák kapcsolatokat"

2012. december 18. - 15:58 | Belföld

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint a magyar kormánynak az az álláspontja, hogy Malina Hedvig ügyének megnyugtató és végleges lezárása a magyar-szlovák kapcsolatokat terhelő többi nyitott kérdés rendezésére is kedvező hatással lehet.

A magyar külügyi tárca vezetőjétől Szávay István (Jobbik) országgyűlési képviselő érdeklődött, hogy az Orábn-kormány mit tett eddig és mit kíván tenni a jövőben Malina Hedvig védelmében. Martonyi János írásbeli válaszában kifejtette, a magyar-szlovák kapcsolatokat intenzív párbeszéd jellemzi, és ebben nem kerülik meg a politikailag kényes kérdéseket sem.

Tiszteletben tartják Hedvig kérését

A magyar kormány és a Külügyminisztérium kiemelt figyelemmel követi Malina Hedvig ügyét is, és abban mindenekelőtt magának az érintettnek az érdekeit, illetve kérését tartja szem előtt - mutatott rá. Emlékeztetett arra: Malina Hedvig többször is kifejezetten kérte, hogy Magyarország ne tegyen lépéseket az érdekében, illetve hogy ügyét ne használják fel politikai célokra. Kérését tiszteletben kell tartani - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, mindazonáltal a magyar diplomácia a határon túl élő magyarok sorsa iránt viselt alkotmányos felelősség alapján kész minden szükséges és lehetséges lépést megtenni, ha az érintett ezt kéri.

A Külügyminisztérium üdvözölte a szlovák kormány februári nyilatkozatát, amelyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly novemberi határozatával összhangban elismerte, hogy Szlovákiában megsértették Malina Hedvig hatékony jogorvoslathoz és békés élethez fűződő jogait - idézte fel. Hangsúlyozta, ezért elfogadhatatlan, hogy a nyilatkozat ellenére a szlovák főügyészség még mindig folytatja a hamis tanúzás gyanújával indított eljárást vele szemben.

Közölte, a Külügyminisztérium bízik abban, hogy a szlovák hatóságok a kormánynyilatkozat értelmében lezárnak minden vizsgálatot Malina Hedvig ellen, és ezzel "pontot tesznek a több mint hatéves megaláztatás végére".

(mti/parameter)