Gašparovič nem kegyelmez a kábítószeres színésznek

2012. december 22. - 16:49 | Belföld

A Jóbarátok Chandlerjének szlovák szinkronhangja drogbirtoklásért kapott 8 évet. Az államfő nem kegyelmez.

Ezen a héten látott napvilágot a hír, miszerint Ivan Gašparovič köztársasági elnök január 1-jén több elítéltet kegyelemben fog részesíteni. Az államfő elmondása szerint Dušan Cinkotának azonban nem jár amnesztia.

Andrej Hryc színész kezdeményezésére 14 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy az államfő részesítse elnöki kegyelemben Dušan Cinkota színészt, aki drogbirtoklásért - visszaesőként - jelenleg jelenleg 8 éves börtönbüntetését tölti.

"Helytelen volna, ha olyan kérdésekben az utca hangja és petíciók döntenének, melyekben a bíróság az illetékes" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Ivan Gašparovič. A köztársasági elnöknek tudomására jutott a petíció, de elmondása szerint ilyen ügyekben a bíróságokra kell hagyatkozni.

Dušan Cinkota (Fotó: SITA)

A Pozsony Megyei Bíróság december 5-én drogbirtoklás miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélte Dušan Cinkotát. Az ítélet kihirdetése után a színész több napig bújkált, körözés alatt állt, majd végül önként börtönbe vonult.

Az eljárás során azt álította, hogy azért volt nála kábítószer, mert egy közös akcióban vett részt a rendőrséggel, mely során droglaborokat kellett volna lelepleznie. A rendőrség álláspontja szerint Cinkota magyarázata hazugság.

(sita/parameter)