Mi kerül az ünnepi asztalra? Nem a hazai termék...

2012. december 22. - 16:20 | Belföld

A szupermarketek polcain körülbelül 50 százalékos a hazai élelmiszer aránya. Vásárláskor sokan inkább az árat nézik mint a származási helyet, és ez karácsonykor sincs másképp.

Régen és ma

Ha az élelmiszereket nézzük, néhány évvel ezelőtt Szlovákia nagyrészt önellátó volt, manapság már rengeteg áru érkezik külföldről. "Szlovákia 1989-ben öneállátó volt a mezőgazdasági alapanyagok és élelmiszerek terén, és csak az az áru jött be külfödről, amit itthon nem tudtunk megtermeszteni" - nyilatkozta az aktualne.sk hírportálnak Daniel Poturnay, a Szlovák Mezőgazdasági Kamara elnöke.

Két évtized alatt azonban nagyot változott a helyzet. "Ma már például egyáltalán nincs hazai fokhagyma-termelés, ezt az árut legnagyobb mértékben Kínából importáljuk" - folytatta Poturnay.

Közben az áruházak polcain...

A kevesebb élelmiszer előállítása természetesen azt is jelenti, hogy a szupermarketek és boltok polcain egyre kevesebb a hazai termék. Az Eurostat európai statisztikai hivatal felmérése szerint a szlovákiai boltokban 45 százalékos a hazai termékek aránya.

A GfK ügynökség felmérése egy kicsit kedvezőbb eredményt mutat, szerintök 54 százalék a hazai termékek "részesedése" a polcokon. Leginkább WC-papírból, sörből, lisztből, tejből, vízből és jogurtból vásárolunk hazait - derül ki a közvélemény-kutatásból.

Inkább az ár, mint a származási hely

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara szerint a fogyasztók is tehetnek arról, hogy viszonylag kicsi a kereslet a hazai termékekre.

"A fogyasztói patriotizmus nálunk minimálisnak mondható. A vásárlók végül szinte mindig az ár alapján választanak" - közölte az aktualne.sk szerkesztőjével a kamara alelnöke, Dušan Janíček.

Az Eurobarometer felmérése szerint a hazai vásárlók 97 százaléka az árat részesíti előnyben - a minőség rovására. A szlovákiai fogyasztók kétharmada a márkanevet is megnézi, 80 százalékuk pedig szemügyre veszi a származási helyet is, de nem ezek alapján hozza meg döntését. "Úgy gondoljuk, hogy a vásárlók többsége úgy nyilatkozik, hogy a hazai terméket előnyben kéne részesítenie, de végül mégis azt a terméket választja, aminek a legalacsonyabb az ára" - közölte Eva Sadovská, a Posta Bank elemzője.

(aktualne.sk / parameter)