Čaplovič szerint nem is kerestek olyan rosszul a pedagógusok

2012. december 29. - 13:49 | Belföld

Az oktatásügyi miniszter szerint a tanári prémiumokkal együtt 790 eurótól 804 euróig mozognak a szlovákiai pedagógusbérek.

Az oktatási miniszter kijelentette továbbá, hogy egy kezdő pedagógus „ideális esetben“ négy-öt éven belül megkereshetné a havi 650 eurót is. Jelenleg a tanítók átlagosan 508,50 eurós fizetéssel kezdik pályafutásukat.

A oktatásügyben dolgozók jelenlegi követelései szerint a közeljövőben 800 euróra kéne emelni a kezdő tanárok havi bérét, az oktatásügyi tárca vezetője szerint azonban ez lehetetlen. "Ez az összeg nem reális, minden országnak addig kell nyújtózkodnia, ameddig a takarója ér" - véli Dušan Čaplovič.

A miniszter szerint nemcsak a kezdő tanárok keresnek keveset, hanem a szakképzett tudományos dolgozók is.

A tárcavezető a jelenlegi áldatlan állapotot azzal magyarázza, hogy az elmúlt 20 évben elhanyagolták a pedagógusokról történő gondoskodást, most pedig nem lehet egyik napról a másikra teljesíteni az oktatók bérköveteléseit.

"Én arról nem tehetek..."

Peter Kažimír pénzügyminiszter decemberben kijelentette: a szlovákiai pedagógusok átlagkeresete az első három negyedévben átlagosan havi 840 euró volt, és a 2013-as 5 százalékos béremelést követően ez átlagban 94 euróval több lesz. Tanárok százai lepődtek meg a miniszter kijelentésén, mondván: ha ennyit keresnének, nem követelnének fizetésemelést.

Később az oktatásügyi miniszter hangsúlyozta, a 840 eurós átlagfizetés az alap- és középiskolák oktatóira érvényes. "Én arról nem tehetek, hogy az egyik iskolának magas az átlaga, egy másiké pedig alacsony" - nyilatkozott Dušan Čaplovič.

2011-ben 790 eurótól 804 euróig mozogtak a pedagógusbérek, mivel átlagosan 700 eurós éves prémiumot is kaptak a tanárok az oktatásügyi miniszter szerint.

"Kíváncsi vagyok, hogy idén mennyi prémiumot osztanak szét az oktatásügyben, ezt majd pontosan tudni szeretném. Egyébként a prémiumot nem irigylem az oktatóktól, megérdemlik" - zárta mondandóját Dušan Čaplovič.

(sita/para)