Merényletet terveztek Mečiarék ellen?

2012. december 30. - 13:00 | Belföld

A Szlovákia 1993. január 1-jei függetlenedése alkalmából tartott rendezvényen senki nem mert a tribünre lépni a HZDS képviselői közül - erről beszélt a TASR hírügynökségnek adott interjújában Valdimír Mečiar.

"A bejelentés nagyon problematikus volt a téren. A HZDS-ből senki nem akart a tribünre lépni, mert olyan hírt kaptunk, hogy aki megteszi a bejelentést, az ellen merényletet követnek el. Mindenki azt hangoztatta, hogy ez az én ünnepem, nekem kell kiállnom oda" - jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Hozzátette, hogy végzetes kötelezettségének tekintette, hogy a pozsonyi SzNF téren kiálljon az emberek elé, és beszédet mondjon. "Egyedül mentem, senki nem tartott velem. Utamon találkoztam egy lelkésszel, aki megkérdezte, velem jöhet-e, és közben mondhat-e egy imát Szlovákiáért" - folytatta.

A lelkésznek eredetileg állítólag azt mondták, hogy csak Mečiar léphet oda ki. A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy ő viszont kérte őt, hogy menjen vele, ne legyen ott egyedül.

Állítja, hogy sokat gondolkodott a beszéd szövegén. "Az osztrák kancellár mondata jutott eszembe, miszerint Ausztria szabad, de nem tudtam, hogy ha ezt mondom Szlovákiáról, az kellően kifejezi-e az egész üzenetét" - mondta. "Így gratuláltam Szlovákiának és Pozsonynak is, mint a legfiatalabb fővárosnak. Nem szerettem volna ártani a cseheknek, ezért választottam más kifejezést. Hogy ne arról szóljon, hogy felszabadultunk, hanem, hogy önállóvá váltunk" - jegyezte meg.

TVnoviny.sk/para