Gašparovič: Korlátozni kell a politikai befolyást a bíróságokon

2012. december 31. - 16:22 | Belföld

A versenyszellem bírósági, ügyészségi és rendőrségi meghonosítását Ivan Gašparovič badarságnak tartja.

„Ma gyakran csodálkozunk, hogy a bíróság valakit szabadon bocsájt, vagy hogy az ügyész megállít egy büntető eljárást. Itt azonban nem működhet a szocialista munkaverseny. A törvények szellemében kell eljárni.“ – hangsúlyozta az államfő.

Szerinte ha egy rendőr fél, hogy a feljebbvalója megbünteti, amennyiben nem kezd nyomozást egy bizonyos ügyben, ahol arra nincs szükség, akkor minden egyes ügyben bűnvádi eljárásba kezd majd. Ebben az esetben az ügyészen múlik, hogy megállítja-e, vagy ha az is fél, akkor a bíróságon.

„Tehát bizonyos harcnak vagyunk a szemtanúi.” – figyelmeztetett Gašparovič, azzal a megszorítással, hogy szigorúan a törvény betűje szerint kell eljárni és nem kell azt magyarázni.

„Ha különböző módon lehet magyarázni, akkor módosítani kell rajtuk.” – hangsúlyozta, egyben elutasította azt a feltételezést, hogy a törvények rosszak lennének. A köztársasági elnök nem híve a Büntető Törvénykönyv módosításának sem.

„Az jó úgy, ahogy van, csak annak szellemében kell eljárni.” – hangsúlyozta.

Ivan Gašparovič problémát lát a bírók alacsony számában, valamint a fiatal bírók munkájának színvonalában. Ez utóbbiaknak új dolgokat hagyna tárgyalni, míg az bírósági eljárás hosszát a nyugdíjállományban lévő bírók reaktiválásával oldaná meg – azokéval, akik erre hajlandóak.

„Nekik adnám mindazokat a régi ügyeket, hogy befejezzék az évek óta folyó eljárásokat.“ – magyarázta elképzeléseit. Ivan Gašparovič szerint motiválnia kell a bíróságok elnökeit is. Ezek a köztársasági elnök szerint nem azért vannak ott, hogy megszabják, hogyan döntsenek a beosztottjaik, de nem is azért, hogy irodapapír-megrendeléseket írjanak alá.

„Azért vannak ott, hogy ellenőrizzék, hogy az eljárások hossza nem-e túlzott. Hiszen a bíróság elnökének szemet kell szúrjon, ha látja, hogy a bíró valamely ügyben három év alatt sem döntött.“ – mondta Gašparovič.

Nem gondolja, hogy teljesen ki lehet küszöbölni a politikai befolyást a bíróságokon, mivel „ha akarjuk, ha nem a politika befolyásolja a bíróságokat, a rendőrséget és az ügyészséget. Ugyanakkor amennyire lehet, korlátozni kell ezt a befolyást.“ – mondta a köztársasági elnök.

Szerinte ugyanígy nem lehet megakadályozni, hogy a politikusok vagy a média ne kommentáljon bizonyos bírósági ügyeket, botrányokat.

„Itt azonban felmerül a kérdés, hogy objektívan állnak-e hozzá, vagy tisztán pártpolitikai alapon. Ez utóbbi nagyon rossz.“ – zárta gondolatait Ivan Gašparovič.

- sita/para -