Szlovákiában négy, Magyarországon egy év kellett közel 30 ezer kisvállalkozás megszűnéséhez

2013. január 4. - 16:15 | Belföld

Szlovákiában négy év alatt szűnt meg 30 ezer kisvállalkozás, Magyarországon erre elég volt a tavalyi év.

Az elmúlt évben csaknem 15 ezerrel, négy év alatt pedig 30 ezerrel csökkent Szlovákiában a kisvállalkozások száma, amely 2009 óta szinte folyamatos visszaesést mutat - közölte a Hospodárské Noviny pozsonyi gazdasági lap pénteken.

Szlovákiában a tavaly novemberi adatok szerint 361 ezer kisvállalkozás működött, szemben 2009 januárjával, amikor számuk még meghaladta a 390 ezret. Az iparűzési engedéllyel rendelkezők száma csaknem 8 százalékkal csökkent négy év alatt.

Bár a kisvállalkozások számát tekintve a visszaesés csaknem folyamatos volt az elmúlt négy évben, a legtöbb iparengedélyt (csaknem 15 ezret) tavaly adták vissza.

Stanislav Cizmárik, az Iparosok Szövetségének elnöke szerint a statisztikai adatok nem jelentenek meglepetést, azok hátterében az iparosok megrendeléseinek - a gazdasági fejlődés lassulásával együtt járó - csökkenése, az adó- és járulékterhek növekedése áll, illetve az, hogy mind több kisvállalkozásnak okoz gondot az elvégzett munkáért járó fizetség behajtása. Radovan Durana, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) analitikusa szerint ez utóbbi jelenség leginkább az építőiparban működő vállalkozók életét nehezíti, amit az is mutat, hogy ebben a szegmensben szűnt meg a legtöbb kisvállalkozás.

Elemzők szerint az iparengedélyek visszaadásának trendje az idén is folytatódik, sőt a legtöbben az ütem gyorsulásával számolnak. Az okok között a szakértők a januárban megnőtt járulékterheket is kiemelik.

Szlovákiában a Robert Fico kabinetje által tavaly elfogadott intézkedések következtében az új évben jelentős mértékben nőttek a vállalkozások adó- és járulékterhei: 19-ről 23 százalékra emelkedett a jogi személyek jövedelemadója, a természetes személyek esetében pedig havi 3310 euró jövedelem felett 25 százalékosra emelkedett az adókulcs. Ezzel egyidejűleg a szlovák kormány megemelte a járulékok kivetési alapját, valamint havi 420 euróra csökkentette a vállalkozók által az adóalapból leírható átalányköltségek összegét.

A Szlovákia Vállalkozói Szövetsége (PAS) által készített kimutatások szerint tavaly folyamatosan romlott Szlovákiában a vállalkozói környezet indexe (IPP), az elmúlt tíz évben még sosem volt olyan alacsony, mint 2012 novemberében.

Magyarországon egy év alatt szűnt meg majdnem 30 ezer vállalkozás

Tavaly 28 305 cég szűnt meg Magyarországon, mintegy 4000-rel több, mint egy évvel korábban - közölte az Opten Informatikai Kft. csütörtökön.

Az Opten szerint az első félévben soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte a vállalkozásokat. Az első negyedévben több mint 9000, a másodikban több mint 10 000 cég végelszámolása indult meg, ami óriási ugrás a megelőző évi öt-hatezres negyedéves adatokhoz képest.

Szerintük a jelenség hátterében az állt, hogy a NAV és a cégbíróságok hajszát indítottak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, amelyek gyakran felszámolásba fordultak át.

Az év második felében csökkenni kezdett a felszámolások, a végelszámolások száma, emögött is jogszabályi változások húzódtak meg - írta az Opten közleményében.

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a feketeleves: látványosan megugrott a törlések száma. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban 9418 társaságot töröltek a cégbíróságok.

mti/portfolio.hu/para