Bugár: A magyarok fogyását nem lehet megállítani, csak lassítani...

2013. január 6. - 11:31 | Belföld

Bugár Béla (Híd) úgy vélekedik, a szlovákiai magyarok fogyását nem lehet megállítani, csak lassítani.

Mint emlékeztetett, a legutóbbi népszámlálás során 60 ezerrel, míg a tíz évvel korábbi idején kb. 40 ezerrel csökkent a szlovákiai magyar kisebbség létszáma.

Bugár szerint sok magyar fiatal, akinek problémája akad a szlovák nyelv használatával, úgy gondolhatja, hogy gyermeke szlovák iskolában jobban megtanul majd szlovákul, ezért oda íratja be őt. "Ezért szükséges, hogy a magyar tannyelvű iskolákban a szlovák nyelvet második nyelvként vagy idegen nyelvként oktassák. Úgy a gyerekek gyorsabban megtanulják a nyelvet. Nem feltétlen ragozni, de beszélgetni, vitázni tudnak majd szlovákul.

A Híd elnöke szerint az asszimiláció felgyorsulását elsősorban az iskolák eredményezik. "Az, aki szlovák iskolában jár, gyengíti magyar gyökereit, gyermeke pedig már nem is fog beszélni magyarul, és automatikusan szlovák nemzetiségűnek vallja majd magát. Ez mindenki saját döntése, csak sajnálatos, hogy egy kisebbség, amely nyelvével és kultúrájával gazdagítja Szlovákiát, ennyire fogy. Nem állítom, hogy elfogy, de fogy" - fogalmazott.

Bugár szerint az, hogy a magyar nyelv gazdagítja Szlovákiát, megmutatkozik abban is, hogy ezáltal sokkal egyszerűbb a magyar szervezetekkel való együttműködés. Példaként a Radičová-kormányt, vagy a második Dzurinda-kormányt hozta fel.

SITA/para