TANÁRSZTRÁJK: Döntés várható a sztrájk folytatásáról...

2013. január 7. - 15:55 | Belföld

Csütörtökön hoz döntést a decemberben felfüggesztett tanársztrájk esetleges folytatásáról a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos dolgozók Szakszervezete (OZPSVS), az Új iskolai szakszervezet (NSO) viszont máris megígérte a márciusi írásbeli érettségi vizsgák megtorpedózását.

A legnagyobb szlovákiai pedagógus szakszervezet (OZPSVS) sztrájkbizottsága már kedden összeül, hogy egyeztessen, de várhatóan csak csütörtökön dönt a decemberben ideiglenesen felfüggesztett sztrájk folytatásáról vagy végleges beszüntetéséről.

Közben a tavaly ősszel - a központi érdekvédelmi szervezet tevékenységével elégedetlen tanárok által szakadárszervezetként - létrehozott Új Iskolai Szakszervezet kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, a következő sztrájkot a márciusi érettségi vizsgák és az ugyanakkor esedékes általános iskolai tudásszint felmérő monitor idejére időzíti. Ľudovít Sebelédi kijelentette: tudatosan választották a márciusi időpontot, hogy ezáltal is jelezzék a kormánynak, szándékaik komolyak.

Az NSO által ígért munkabeszüntetéstől a legnagyobb szlovák pedagógus szakszervezet elhatárolódott. Indokolatlan nyomásgyakorlásnak tartja az érettségik idejére ígért sztrájkot az oktatásügyi tárca. Michal Kaliňák,a szaktárca szóvivője leszögezte: a minisztérium visszautasítja, hogy a diákokat túszként kezelje a szakszervezet olyan gondok miatt, amelyek 20 éven át halmozódtak fel.

A pedagógusok tavaly novemberben kezdtek meghatározatlan idejű sztrájkba, miután Robert Fico kabinetje nem fogadta el azokat a követeléseket, hogy 2013-tól emeljék 10 százalékkal az oktatásügyi dolgozók béreit, s a kormány szavatolja, hogy évente a GDP 0,3 százalékával emeli az oktatási szférának szánt források összegét. Bár nem egyezetett meg a kormánnyal, a központi pedagógus szakszervezet néhány héttel később felfüggesztette a sztrájkot, az Új Iskolai Szakszervezet viszont folytatta nyomásgyakorló akcióit.

- mti/para -