Sztrájkolnak-e a pedagógusok a márciusi érettségi során?

2013. január 10. - 20:05 | Belföld

A pedagógusok követelései változatlanok, de az egyik szakszervezet sztrájkolni akar az írásbeli érettségik során, a másik pedig nem...

A pedagógusok legnagyobb érdekvédelmi szervezetének sztrájkbizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy csak abban az esetben folytatják a munkabeszüntetési akciókat, ha a szaktárca nem építi be követeléseiket az oktatásügy fejlesztésének középtávú vízióját felvázoló tervezetébe. Ezt a dokumentumot az oktatásügyi minisztériumnak legkésőbb március végéig kell a törvényhozás elé terjesztenie.

Nem engednek a követelésekből

A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének (OZPSVS) képviselői a csütörtöki egyeztetést követően közölték, hogy követeléseik változatlanok maradtak.

A tanárok novemberben kezdődött nyomásgyakorló akcióikkal azt szeretnék elérni, hogy idén hajtsanak végre 10 százalékos béremelést, illetve a jelenlegi kormányzati ciklus végéig (2016) érjék el az általános és középiskolai pedagógusok bérei az átlagbér 1,2 - 1,6-szorosát.

Másik fő követelésük, hogy a kormány szavatolja, hogy évente a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékával emeli az oktatási szférának szánt források összegét, addig amíg az oktatásra fordított kiadások elérik a GDP 6 százalékát.

Sztrájk vagy érettségi?

A sztrájkbizottság döntést hozott arról is, hogy nem támogatja - a központi érdekvédelmi szervezet tevékenységével elégedetlen tanárok által tavaly ősszel létrehozott - Új iskolai szakszervezet (NSO) által a márciusi érettségik idejére kilátásba helyezett munkabeszüntetést. "Nem szeretnénk veszélyeztetni a gyerekeket és a szülőket, mert tudjuk, hogy támogatták a sztrájkunkat" - közölte Pavol Ondek, az OZPSVS vezetője.

"Nem vagyok csalódott, mert ezt a döntést vártam. Mi tudtuk, hogy olyasvalamit fognak nyilatkozni, hogy igyekeznek folytatni a tárgyalásokat" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Ľudovít Sebelédi, az Új iskolai szakszervezet vezetője.

Az Új iskolai szakszervezet ugyanakkor csütörtökön megerősítette azt a szándékát, hogy március 13-ra, vagyis az írásbeli érettségi vizsgák és az ugyanakkor esedékes általános iskolai tudásszint felmérő monitor idejére tartanak munkabeszüntetést. Céljuk, hogy erről meggyőzzék a pedagógusok legalább 50 százalékát.

(mti/parameter)