Eltűnik a polcokról a hazai élelmiszer?

2013. január 11. - 12:00 | Belföld

A mezőgazdasági minisztérium által kidolgozott törvénynek "köszönhetően" egyre kevesebb hazai beszállítóval kötnek szerződést az áruházláncok.

A métánytalan feltételekről szóló új törvény a mezőgazdasági minisztérium "műhelyéből" származik. Még csak néhány napja hatályos, de máris prolémákat okoz... A jogszabályt november végén fogadták el, és az áruházláncok szerint nagyon kevés idő volt az "átállásra".

Minden szerződést fel kellett mondani, és az újakat is meg kell kötni, erre a szakértők szerint nem elegendő néhány hét.

Helyenként hiány lehet bizonyos élelmiszerekből, mert még nem sikerült megkötni az új szerződéseket, tehát egyes áruházláncokban nem a karácsony utáni időszakkal magyarázhatók a kiesések. A beszállítókkal kötendő új szerződéseket február végéig kell kidolgozni. Az új törvény betartását a mezőgazdasági minisztérium erre a célra alakult osztálya fogja ellenőrizni.

Az olcsóbb áru előnyt élvez?

A mezőgazdasági minisztérium a törvénnyel előnyhöz szerette volna juttatni a haza élelmiszereket, és megnövelni ezek mennyiségét az áruházak pultjain.

A Tomáš Malatinský által vezetett gazdasági minisztérium szerint azonban az agrártárca ennek pont az ellenkezőjét érte el... "Ez a törvény arra ösztönzi az üzletet, hogy minél több árut vásároljon külföldi beszállítóktól" - nyilatkozta Stanislav Jurikovič, a gazdasági minisztérium szóvivője. Az áruházak polcairól tehát pont az a hazai élelmiszer fog eltűnni, amit Ľubomír Jahnátek mezőgazdasági miniszter támogatni akart.

A Billa szerint az új törvény diszkriminálja a hazai gyártókat és termelőket. "A jogszabály hatásai hosszútávon rendkívül kártékonyak lehetnek" - jelentette ki Kovács Martina, a Billa marketing menedzsere.

A CBA áruházlánc már kevesebb szlovákiai beszállítótól rendel. "Némely beszállítónkkal az együttműködés befejezését terveztük, a jogszabályi változások csak meggyorsították a döntést" - nyilatkozta Vladimír Kocourek, a lánc alelnöke.

Akciók nélkül

Az áruházláncok arra figyelmeztetnek, hogy az új törvény miatt drágább lesz a hazai áru, ugyanis a szlovákiai termékeket ezentúl tilos a felvásárlási áron alul eladni - tehát a jogszabály megakadályozza a különböző akciók és kiárusítások lebonyolítását.

"A vásárlók idén nem minden esetben tudnak olyan előnyös áron megvásárolni bizonyos termékeket, mint tavaly" - véli Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője. Bezák véleménye szerint a vásárlók elsősorban az ár alapján döntenek, a külföldről származó termékek pedig a legtöbb esetben olcsóbbak a hazainál. A Tesco áruházlánc is hasonló álláspontot képvisel.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szerint a törvény jó, ugyanis az áruházláncok ezentúl nem szabhatnak olyan feltételeket a hazai beszállítóknak, amilyeneket akarnak.

(sme.sk)