Bugár: le kell zárni a Beneš-dekrétumok kérdését

2013. január 13. - 19:47 | Belföld

Egyszer és mindenkorra le kell zárni a Beneš-dekrétumok kérdését - jelentette ki Bugár Béla, a a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában.

Az egyórás politikai vitaműsorban, melynek Bugár Béla mellett másik résztvevője Robert Fico kormányfő volt, az utolsó öt percben került terítékre a szlovákiai magyarságot érintő két "kényes" téma: a kettős állampolgárság és a beneši dekrétumok ügye.

A Híd elnöke a vitaműsorban annak a véleményének adott hangot, miszerint a Beneš-dekrétumok kérdését nem lehet az érintett 12 dekrétum megszüntetésével megoldani. "A Beneš-dekrétumok kérdését egyszer és mindenkorra le kell zárni. Ezt azonban már nem lehet úgy, mint azt egyesek hangoztatják, hogy gyerünk, szüntessük meg azt a nem egészen 12 beneši dekrétumot" - szögezte le Bugár Béla, hozzátéve: a kérdést azzal sem lehet lezárni, hogy minden rendben van. Hozzáfűzte: a téma nem politikai, hanem szakmai egyeztetést kíván.

Fico: érinthetetlen a téma

Robert Fico a Beneš-dekrétumok témája kapcsán leszögezte: ebben a kérdésben a szlovák kormány álláspontja továbbra is egyértelmű és változatlan, mivel a beneši dekrétumokat megváltoztathatatlannak és megszüntethetetlennek tartják. "Aki ma meg akarná szüntetni vagy változtatni a beneši dekrétumokat, annak a második világháború kimenetelét és a párizsi békeszerződést kellene megváltoztatnia" - szögezte le. Hozzáfűzte: ez a téma szlovák kormány számára "érinthetetlennek" számít és nem fognak vele foglalkozni.

A kormányfő a kettős állampolgárság ügyével kapcsolatban a szlovák állampolgársági törvényről azt mondta: annak jelenlegi formáját a magyar (az egyszerűsített honosításról szóló) törvény elfogadása miatt volt "muszáj" elfogadniuk. Rámutatott: azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a kettős állampolgárság ügyét a két ország közötti nemzetközi szerződésben szabályoznák. "Ennek megkötését követően, amennyiben lenne rá akarat, mindkét ország érintett törvényeit meg lehetne szüntetni" - tette hozzá.

- mti/para -