Ki lőtte agyon az erdészt? Gašparovič módosított alibije sem ül!

2013. január 14. - 12:02 | Belföld

A köztársasági elnök alibijének második változata sem ül, ugyanis az Elnöki Iroda állításával szemben nem lehetett futballmeccsen a Michal Bobák lelövését megelőző napon, mert akkor Pozsonyban nem volt semmilyen mérkőzés.

Egyelőre tehát nem tudható, hol tartózkodott és mit csinált a köztársasági elnök az erdész lelövését megelőző napon.

Az alibi első verzióját a Sme napilap vonta kétségbe. Az elnöki szóvivő, Marek Trubač először azt állította, hogy Gašparovič a tragédia időpontjában, 2009. augusztus 2-án Horvátországban üdült. A Sme napilap viszont rámutatott, hogy semmiképpen nem lehetett Horvátországban az elnök, mivel július 30-án egy Pozsonyból kézbesített levélben kérte a parlamentet, hogy tárgyaljon újra egy jogszabályt.

A szóban forgó levél egyértelműen bizonyítja, hogy a kérdéses időpontban Gašparovič már visszatért Horvátországból, ahová Július 20-án utazott el.

A szóvivő módosította az alibit

Marek Trubač a szombati Pravda napilapnak adott nyilatkozatában beismerte, hogy Gašparovič már pénteken, Július 31-én hazatért Horvátországból.

Arról, hogy Michal Bobákot vadászat közben agyonlőtték, állítólag már otthon értesült. „2009. augusztus 2-án a testőreitől tudta meg, hogy agyonlőtte valaki az erdészt“ – így a szóvivő.

Az viszont továbbra is rejtély, miért hazudott az elnök hazatérésével kapcsolatban. Ugyancsak hallgat Marek Trubač arról a levélről is, amelyet az elnök július 30-án küldött a parlamentbe.

A horvátországi tartózkodásra utaló alibivel Trubač egy blogger, Juraj Poláček azon állítását akarta semlegesíteni, miszerint Gašparovič Bobák lelövésének helyszínén tartózkodott.

A Plus 7 dní hetilap már 2011 szeptemberében megírta, hogy a titkosszolgálatok (SIS) megállapítása szerint egy nappal a tragédia hivatalos dátuma előtt egy magas rangú személy vadászott a helyszínen. A titkosszolgálat nem kommentálta a hetilap állítását és a rendőrségi nyomozás anyagában sem utaltak ilyesmire.

Sántít a második alibi is

Az elnöki szóvivő a Pravdának azt állította, hogy Gašparovič a tragédia előtt egy nappal futballmérkőzésen ült Pozsonyban. Arra azonban nem adott magyarázatot Trubač, hogyan lehetett futballmeccsen az elnök, ha az ominózus napon nem is rendeztek Pozsonyban mérkőzést.

A Slovan vasárnap, augusztus 2-án fogadta a kassaiakat Pozsonyban. Azon a napon, amelyen a rendőrség szerint Bobákot agyonlőtték.

Az erdész állítólag a mellkasába kapta a vadászfegyverből leadott halálos lövést. A tettet az áldozat kollégája és Gašparovič barátja, Štefan Drozd, a katonai erdészet akkori igazgatója vállalta magára. A bíróság 2011-ben gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette miatt Drozdot feltételes szabadságvesztéssel sújtotta.

Köztudott tény, hogy Gašparovič általában az áldozat, Jozef Bobák kíséretében járt vadászni.

sme/para