OKTATÁSÜGY: Meghátrált a minisztérium – újból lehetséges az iskolák közti pénzátcsoportosítás...

2013. január 21. - 18:46 | Belföld

Az Oktatásügyi Minisztérium a novemberi sztrájk idején rendelettel kötelezte az önkormányzatokat, hogy az iskolák teljes bér-normatíváját folyósítsák az intézményeknek. Most visszavonja saját rendeletét...

A változás január 1-vel lépett életbe, s ez érzékenyen érintett számos oktatásügyi intézmény, melyet a többi iskola normatívájából finanszíroztak a fenntartó önkormányzatok. Michal Kaliňák, a minisztérium szóvivője szerint Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter még decemberben jelezte a Szlovákiai Falvak és Városok Társulásának (ZMOS), hogy amennyiben a rendszer nehézségeket okoz az önkormányzatoknak, akkor módosít a rendeleten.

„Ma annak vagyunk a szemtanúi, hogy egyes önkormányzatok és iskolák nem mentek át az alapvető strukturális változásokon, és ez éppen most vált nyilvánvalóvá.” – indokolta a módosítás szükségességét a szóvivő.

Az új rendelet egy évig lenne hatályos, majd egy év után a minisztérium megváltoztatná az egész finanszírozási rendszert. Dušan Čaplovič kedden részt vesz a ZMOS tanácsának ülésén, ahol az iskolák finanszírozása is a program részét képezi.

Azok az adatok, melyeket a fenntartók szolgáltattak a minisztériumnak rámutattak például arra is, hogy milyen problémák vannak az egy diákra számított középiskolai normatívák nagyságával az egyes iskolatípusokon. Ez azt jelenti, hogy egyes szakközépiskoláknak aránylag magasabb a normatívájuk, mint amire feltétlen szükségük van, másoknál pedig nem fedi az összeg a szükségleteket.

„Rendszerproblémákról van szó, melyek azt követően váltak láthatóvá, hogy a minisztérium bevezette az új finanszírozási módszert. Több iskolának és fenntartóiknak problémát jelent, ha marad a jelenlegi szabályozás szövege.” – indokol az oktatásügyi tárca.

Az önkormányzatok eddig a megengedett átcsoportosításokból oldották meg a hiányok pótlását az egyes iskolákban. Ez a bérköltségek esetében 10%-os, a működési költségeknél pedig 20%-ot jelentett.

- sita/para -