ÚPN: SaS- és Híd-képviselők pótolhatják a hiányzó Smer-támogatást?

2013. január 25. - 12:28 | Belföld

Több Smer-képviselőt aggasztja a párt jelöltje a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közigazgatási tanácsának élére. Juraj Kalinát nem fogja támogatni a Smer egész frakciója.

Úgy gondolják viszont, hogy amennyiben a titkos szavazáson nem adják le a voksukat Kalinára, akkor is megválaszthatják őt, mivel véleményük szerint őt választja majd az SaS és a Híd néhány képviselője, akik ezt nem is titkolják.

A Smer képviselőit az aggasztja, hogy Kalina Ján Langoš idején tevékenykedett az intézetnél, amikor is több botrány is kialakult kiszivárgott dokumentumok vagy ŠtB-ügynökök nevei miatt.

A Smer frakciója hétfőn dönt véglegesen Kalina jelöléséről. Némely képviselőjüknek a pozsonyi várudvaron lévő Szvatopluk-szoborral kapcsolatos nézete miatt nem felel meg, illetve azért, mert csatlakozott a "Pán Sulík, naozaj pošlite sochu Svätopluka z Hradu preč" (Sulík úr, tényleg tüntesse el a Szvatopluk-szobrot a vártól) elnevezésű Facebook-csoporthoz. Kalinát azért is bírálják, mert a média előtt elhatárolódott attól, hogy a Smer jelöltje volna.

SITA/para