A pedagógusok követeléseit többen támogatják, mint az orvosokét vagy nővérekét

2013. január 27. - 11:14 | Belföld

A nyilvánosság többnyire pozitívan állt az oktatásügyi alkalmazottak követeléseihez, az egészségügyi dolgozókéhoz kevésbé.

Ez derül ki az IVO társadalomkutató intézet Barometer elnevezésű felméréséből, amelyet a Focus intézettel közösen végzett november 7. és 13. között 1013 megkérdezett válaszai alapján.

A pedagógusok lépéseivel, akik magasabb béreket és az oktatásügy kedvezőbb finanszírozását kérték, a megkérdezettek 60%-a értett egyet, és 33%-uk volt ellene. A fennmaradó 7%-nak nem volt véleménye a dologról.

Más a helyzet az egészségügyi alkalmazottak esetében, ahol a pártolók aránya "csak" 48%, míg az ellenzőké 44%. A véleményt nem nyilvánítók a megkérdezettek 8%-át tették ki.

A vélemények meglehetősen egyenletesen oszlottak meg a különböző szociális-demográfiai rétegekben. Az oktatásügyi és egészségügyi dolgozók követelései is pozitívabb fogadtatásra találtak a szakmai alkotótevékenységet folytatók között, valamint Pozsony és Nagyszombat megye lakosai között.

Ami a különböző pártok szimpatizánsait illeti, az SDKÚ szavazói közt 78%-ban voltak olyanok, akik a pedagógusok követelései mellett foglaltak állást, az SaS esetében ez az arány 68%, az OĽaNO-nál 64%, a KDH és Smer esetében 59%.

Az orvosok és nővérek esetében kissé különböznek a vélemények, de még mindig az SDKÚ pártiak közt vannak a legnagyobb arányban (63%) azok, akik támogatják a lépéseiket. Továbbiak: KDH - 56%, Híd - 49%, A többi párt szimpatizánsai esetében már többségben voltak azok, akik nem tartják helyesnek az egészségügyi dolgozók követeléseit: az SaS-nél ez az arány 51%, a Smer-nél 50%, míg az OĽaNO-nál 49%.

SITA/para