Čentéš-ügy: Gašparovič szerint is elfogult az alkotmánybíróság...

2013. január 28. - 11:48 | Belföld

A köztársasági elnök szerint elfogult az alkotmánybíróság azon kollégiuma, melyet Jozef Čentéš ügyének elbíráslására jelöltek ki.

Ivan Gašparovič panaszt nyújtott be az ügyben az Alkotmánybíróságra. Korábban Čentéš is élt a panasz jogával – ennek eleget is tettek. Így az eredetileg kijelölt Milan Ľalík és Peter Brňák helyett Ladislav Orosz és Ján Luby került az előbbi kettő helyébe. Ők ketten különvéleményt tettek közzé novemberben, amikor is az Alkotmánybíróság állást foglalt Čentéš egyik beadványával kapcsolatban.

Az elnöki beadvány következtében előbb a bíróknak a köztársasági elnök beadványával kapcsolatban kell nyilatkozniuk, majd egy másik kollégium megítéli, jogos-e az elfogultság vádja. Ha beigazolódik, úgy új kollégiumot kell majd kijelölni.

Kedden lejár a főügyész-jelölés meghosszabbított időpontja a parlamentben – ám a jelek szerint a jelenlegi jogilag ingatag helyzetben senki sem vállalja a jelöltséget. Nem világos az sem, hogy Pavol Paška házelnök vajon ismételten meghosszabbítja-e a jelölés végső határidejét.

Kedden ül össze újra a parlament is.

- sme.sk/para -