MEGYEI VÁLASZTÁSOK: A Híd a Kerekasztallal tárgyalt

2013. január 28. - 15:54 | Belföld

Ma a Híd pozsonyi székházában tárgyalt egymással egy potenciális választási együttműködés lehetőségeiről a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a párt.

A két fél a legmagasabb szinten, Bugár Béla pártelnök és Tokár Géza szóvivő által képviseltette magát az egyeztetésen.

A Híd küldöttsége ismét kifejezte abbéli hitét, hogy a megyei választásokon a magyarságnak a lehető legerősebb és legegységesebb jelöltekre lenne szüksége annak érdekében, hogy a magyarság képviselete hatékony legyen a megyei közgyűlésben. A Híd tájékoztatta a Kerekasztalt arról, hogy a jelek szerint az MKP-val megyei szintű együttműködés valószínűleg sehol sem tud megvalósulni, és járási szinten maximum azt lehet megtenni, hogy a két párt nem indít jelölteket egymással szemben. A Híd azonban nem csak a politikai, hanem a civil szféra bevonására is számít a magyar választási együttműködésbe.

A Kerekasztal küldöttsége tudomásul vette a párt kezdeményezését, melyet meglepőnek és a maga nemében egyedülállónak tartottak. Mindamellett kifejezték kételyüket azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen kezdeményezés milyen gyorsan tud átjutni a szervezet struktúráin, és hogy egyáltalán lehetséges-e egy együttműködés ebben a formában. Az azonban elképzelhetőnek tűnik a számukra, hogy a Kerekasztal egyes alapszervezetei önálló módon csatlakozzanak a Híd felhívásához.

„A Híd részéről a tárgyalást sikeresnek érzékeljük. Csak megismételni tudjuk: a szavak ideje lejárt, az együttműködésről nem csak beszélni kell, hanem meg is kell lépni azt. Szlovák partnereinkkel előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások, Kassa megyében pedig már meg is született az egyezség a Népi Platform pártjai között. Reméljük, hogy a Kerekasztal is fontosságának megfelelő súllyal kezeli felhívásunkat.“ - áll a Híd állásfoglalásában.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala röviddel 17:00 óra előtt egy nyilatkozattal reagált a Híd sajtóközleményére.

"A Kerekasztalnak nincsenek meg a megfelelő eszközei ahhoz, hogy saját tagszervezetei nevében politikai vállalásokat tegyen, nem is akar a nevükben megnyilvánulni politikai témákban.

A Híd által a megbeszélésről közzétett sajtónyilatkozat megalapozatlan optimizmussal ír a lehetséges fejleményekről, előrejelezve, hogy a maga nemében egyedülálló kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált és valószínű, hogy megegyezés születik a jelöltekről a Kerekasztal, valamint a párt között.

A valóságban a tárgyaláson nem hangzott el ígéret arra, hogy a Kerekasztal révén lehetőség adódik a civil szféra bevonására a Híd listájára. A Kerekasztal egyedül arra tett vállalást, hogy a kezdeményezést továbbítja a havonta ülésező egyeztető szerve, a Koordinációs Bizottság felé, s ott tárgyalnak annak további sorsáról." - áll a Kerekasztal állásfoglalásában.

Majd így folytatják:

"A Kerekasztal ahogy a múltban, úgy a jövőben is kész arra, hogy a pártokkal egyeztessen, ha erre igény mutatkozik a részükről, ahogy a felvetéseikkel is fenntartások nélkül, az őszinte jószándék jegyében foglalkozik. A Kerekasztal azt viszont szeretné elkerülni, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használják fel, mint jelen esetben, az MKP-Híd tárgyalások kudarcára adott alternatívaként."

- híd/kerekasztal/para -