Bíróság elé áll a korrupt ügyésznő

2013. január 29. - 14:59 | Belföld

Swarovski ékszerek és 20 ezer euró - ennek fejében segített leállítani egy büntetőeljárást a lévai ügyésznő.

A Speciális Büntetőbíróságon kedden megkezdődött a 47 éves lévai ügyésznő, Dana Z. tárgyalása.

Az ügyésznő elleni vád: kenőpénz elfogadása és hatalommal való visszaélés. A vádlott ártatlannak vallja magát, de ha bűnössége mégis beigazolódik, 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

A vádirat szerint a 47 éves ügyésznő 2011 júliusában, a lévai Golden Eagle hotelben találkozott három személlyel, akik a büntetőeljárás alatt álló fivérek, Rastislav T. és Radovan T. ügyében "lobbiztak" az ügyésznőnél.

Dana Z.-nek 20 ezer eurót ajánlottak fel, amiért cserébe azt kellett volna elérnie, hogy az említett gyanúsítottakkal szemben a hatóság szüntesse meg a büntetőeljárást.

Ékszerek és készpénz

A három "lobbistától" az ügyésznő két Swarovski márkájú ékszert kapott, és 2011 augusztusában átvette a kenőpénz első részletét, 4000 eurót. Dana Z. ugyanebben a hónapban követte el a hatalommal való visszaélés bűntettét is. Egy kollégájától elkérte a fivérek ügyével kapcsolatos vádiratot, és ezt egy illetéktelen, harmadik személynek továbbította. A kiszivárogtatott információknak köszönhetően a T. fivérekkel szemben leállították a büntetőeljárást.

Vád alá került a "lobbisták" triója is. Korrupció miatt Jozefína T., Radovan T. és Monika V. egyenként 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat.

(sita/parameter)