Kaliňák: A képviselők kielégítő tájékoztatást kaptak az államfő hollétéről

2013. január 29. - 16:36 | Belföld

Gašparovič mégsem tartózkodott a végzetes vadászbaleset helyszínén? A belügyminiszter a védelmi bizottság titkos ülésén mutatta be a bizonyítékot...

2009. augusztus 2-án végzetes vadászbaleset történt a közép-szlovákiai Lest (Lešť) település közelében. Az áldozat az államfő ismerőse, Michal Bobák volt. A halálos lövést a rendőrségi iratok szerint a köztársasági elnök barátja, Štefan Drozd erdész adta le.

Robert Kaliňák belügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a tragédia időpontjában Ivan Gašparovič államfő limpaki (Limbach) rezidenciáján tartózkodott, az ezt igazoló iratokat kedden be is mutatta a parlament védelmi bizottságának titkos ülésén. Az ülésen a sajtó képviselői nem vehettek részt.

"A képviselőket teljes mértékben tájékoztattam az államfő mozgásáról" - mondta a tárgyalás után Kaliňák. A bizottság tagjai megtekinthették az államfő testőrségének mozgását dokumentáló iratokat. Ezek a dokumentumok államtitoknak számítanak, ezért csak a védelmi bizottság tagjai vehették szemügyre a bizonyítékot.

Lipšic jelenleg nem tart igényt további bizonyítékokra

"Nem áll módomban megkérdőjelezni a testőrség mozgását dokumentáló iratokat csak azért, mert az államfő sok megnyilvánulásával nem értek egyet" - nyilatkozta a bizottság ülése után Daniel Lipšic volt belügyminiszter. Elmondása szerint egyelőre nem tart igényt további bizonyítékokra azzal kapcsolatban, hogy az államfő hol tartózkodott a végzetes vadászbaleset idején.

(sita/parameter)