Katonai szolgálattal csökkentené a munkanélküli fiatalok számát a Smer?

2013. január 30. - 10:16 | Belföld

Martin Glváč (Smer) védelmi miniszter visszaállítaná a katonai szolgálatot, bár csak önkéntes alapon. Pénz viszont nincs rá.

Glváč Ján Richter munkaügyi miniszterrel tanácskozik egy ilyen lehetőségről, hogy önkéntes alapon visszaállítanák a katonai szolgálat lehetőségét.

"Hosszú évek óta nincs behívó a hadseregbe, és nincs nyilvántartásunk az emberek, főleg a fiatalok képességeiről, hogy alkalmazni tudnánk-e őket hazai vagy nemzetközi válságstábokban" - ezzel érvelt Glváč.

Egyelőre nincsenek pontos paramétereik egy esetleges törvényjavaslat megalkotására, ezzel június végére szeretnének elkészülni, miután elvégeztek egy felmérést a szolgálatot illetően. A védelmi miniszter annyit közölt róla, hogy 18 és 30 év közti férfiak és nők számára indulna a kiképzés, amely során fegyvereket is kapnának. A részvétel feltétele az orvosi vizsgálat és a pszichológiai teszt teljesítése volna. "A kiválasztott jelentkezők egy 8-9 hetes kiképzésen vennének részt a kaszárnyákban, ahol a háború idején tapasztalt fegyelem uralkodna" - közölte.

A katonai szolgálat idejére a hadsereggel kötnének szerződést, amiért zsoldot vagy adókedvezményeket kapnának. A kiképzés után pedig krízishelyzetekben hívnák be őket, például árvíz idején.

Ján Richternek ennél konkrétabb elképzelései is vannak. Az idei második félévben például egy projektet indítana kb. 150 ember számára. E kísérleti projekt elsősorban a közép- és kelet-szlovákiai, hosszú távon munkanélkülieket érintené. Féléves szolgálatuk alatt árvízvédelmi munkákat látnának el, a hadsereg erdeiben dolgoznának, vagy szemetet szelektálnának. Eközben pedig kaszárnyákban lakhatnának.

Mindezést az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó 180 euró mellett motivációs bérként tisztán 250 euróhoz jutnának. Richter számításai szerint a féléves költség egy személyre 8 ezer eurót tenne ki, míg a teljes projekt értéke 1,2-1,3 millió euróba kerülne.

Glváč elképzelése szerint specialistákat kellene kiképezni, akik az aktív tartalékosok körét építenék ki.

Egy nyugállományban lévő tábornok, Jaroslav Kučo úgy nyilatkozott, hogy a hadseregnek arra sincs pénze, hogy professzionális katonák kiképzését állja, nem hogy önkéntesekét. Kétségei vannak egyúttal afelől, hogy a megszabott idő elegendő lenne a képzésükre, ugyanis, mint fogalmazott, egy hónap szükséges az eskütételig, a maradék néhány hét pedig kevés volna a további kiképzésre.

SME/para