A magyarok túlzott támogatása bosszantja a lengyeleket és a cseheket

2013. január 31. - 13:58 | Belföld

A szlovákiai nemzeti kisebbségeket felháborította annak módja, ahogy a kisebbségi kulturális támogatások elosztása zajlik. A Fico-kormány negyedmillió euróval 4,25 millióra csökkentette a kiosztható támogatásokat. A szétosztásukról kedden szavazott a Nemzeti Kisebbségek Bizottsága, amelyben helyet kap mind a 13, Szlovákiában elismert kisebbség, és amelynek A. Nagy László az elnöke.

A. Nagy László olyan javaslattal élt, amely megnövelte a legnagyobb számú, magyar és roma kisebbségnek szánt támogatások összegét, míg a többiektől elvett. A lengyelek esetében például csaknem a felére csökkent a dotáció összege, holott a létszámuk a tavalyi népszámlálás alapján növekedett. A magyarok létszáma ellenben 12%-kal csökkent.

A. Nagy azzal érvel, hogy az eddigi igazságtalan rendszert kívánja helyre rakni. A korábbi rendszer alapján ugyanis a nagyobb létszámú kisebbségek egy főre eső támogatása jóval kisebb volt, mint a kisebb létszámúaké. Hozzátette, hogy a magyarok és a romák aránylag továbbra is kevesebbet fognak kapni, mint az matematikailag indokolt volna.

A kisebbségügyi kormánybiztos javaslatát némely kisebbség likvidációs hatásúnak ítélte, a lengyelek képviselője pedig azt javasolta, hogy azt vonják vissza. Javaslatát támogatta a többség.

"Ezután következett a Kormányhivatal vezetője, Igor Federič egy munkatársnője, aki azt mondta, hogy a dotációkra nincs is jogosultságunk, az csak az ő jószándékuknak köszönhető, és ha nem tudunk megegyezni, akkor nem kapunk semmit" - fejtette ki Czeslaw Sobek lengyel képviselő. Ezt követően a magyar képviselők sajátjukként terjesztették be újra A. Nagy javaslatát, amely ezután már elnyerte a többség támogatását - írja a Sme. Ján Kaliňák, a ruszinok képviselője úgy vélekedett, hogy azért szavaztak így, mert ez a biztos. Ők korábban elutasították.

Dagmar Takácsovát, a csehek képviselőnőjét azonban mindez felháborította. "Leköpve érezzünk magunkat, miközben a csehországi szlovák kisebbség ennél jóval magasabb szintű törődést élvez" - fogalmazott.

Hrubík Béla, a magyar kisebbség egyik bizottságban ülő képviselője elmondta, hogy azért terjesztették be újra a javaslatot, hogy a Kormányhivatal ne vonja meg tőlük teljesen a támogatásokat. "Soha nem lesz igazságos, amíg nem lesznek világosan megfogalmazott szabályaink. De ez nem azok hibája, akik szerették volna minél előbb lezárni a kisebbségi pénzek szétosztását, hanem annak tudható be, hogy a kisebbségi kultúra alulfinanszírozott, és hiányzik a megfelelő kisebbségi törvény" - szögezte le Hrubík.

SME/para