35,4 millió eurót fizetett ki tavaly az állam a gyermek születésekor járó hozzájárulásként

2013. február 1. - 12:40 | Belföld

A gyermek születésénél járó 678,49 eurós pótdíjat tavaly 51,4 ezer szülőnek fizette ki az állam. Ez az összeg az első, második vagy harmadik gyermek születésekor jár.

2011-hez képest 200-zal kevesebben kapták meg ezt a pótlékot. Összesen 35,4 millió eurót fizetett ki az állam, ami 200 ezer eurós évközi csökkenést jelent.

A minden gyermek születésénél járó juttatást tavaly 57 ezren kaptán meg. 2011-hez viszonyítva ezek száma 100-zal több. Ennek az egyszeri juttatásnak az összege 151,37 euró, összesen 8,8 millió eurót fizetett ki az állam, ami 14 ezer eurós évközi emelkedést jelent. Ez derül ki a Munka- Szociális és Családügyi Központ közzétett adataiból.

Az alapjuttatáshoz való hozzájárulást a második és a harmadik gyermek után a Fico-kormány vezette be 2009-ben, azelőtt a 678,49 eurós pótdíj csak az első gyermek születésénél járt. E hozzájárulás feltétele, hogy a gyermek megélje születésének 28. napját. Kizáró tényezőnek számít viszont, ha a második vagy a harmadik gyermek születése előtt valamelyik idős gyermeket nevelőszülőknél helyezte el vagy állami gondozásba vette a bíróság, és ez a helyzet a gyermek születéséig nem módosult. A születési hozzájárulás ugyancsak nem jár a kiskorú édesanyának, akire a családokról szóló törvény alapján nem vonatkoznak a szülők kötelezettségei és jogai. Hasonlóképp nem jogosult a hozzájárulásra az az anyuka, aki a terhesség negyedik hónapjától nem járt legalább egyszer havonta preventív jellegű ellenőrzésre nőgyógyászához.

SITA/para