Tavaly mintegy 5,3 milliárd eurónyi új hitelt vettünk fel

2013. február 1. - 15:17 | Belföld

A szlovák kereskedelmi bankok összesen 5,3 milliárd eurónyi új hitelt nyújtottak a tavalyi évben.

Ezzel mintegy 17,8 milliárd euróra nőtt a banki hitelek állománya, ami 9,1%-os évközi növekedést jelent.

A Posta Bank elemzője, Eva Sadovská szerint a leggyakoribb indok a hitelfelvételre a lakhatással kapcsolatos.A lakáshitelekből vagy egyéb, lakhatással kapcsolatos kölcsönökből elsősorban új lakásokat vásárolnak vagy a meglévő lakások komolyann átépítésére használják fel. A fogyasztási hitelek túlnyomó többségét pedig kisebb átalakításokra, vagy háztartási berendezések vásárlására fordítják.

Ez utóbbiak esetében jelentős növekedés mutatkozott az elmúlt évben. Az újonnan nyújtott fogyasztási hitelek állománya ugyanis elérte az 1,3 milliárd eurót, ami 17%-os növekedést jelent 2011-hez viszonyítva. A teljes fogyasztáso hitelállomány első alkalommal haladta meg a 2,5 milliárd eurót, ami 13,3%-os évközi emelkedést jelent.

A lakhatással kapcsolatos hitelek iránti kereslet elsősorban az év vége felé nőtt, az első két negyedévben például az újonnan nyújtott hitelek összege még a 2011-es szint alatt volt. Október és november azonban fordulatot hozott. Sadovská közlése szerint a novemberi eredmény meghaladta a május-júniusi szintet, amelyek általában a legerősebbnek bizonyulnak. Hozzátette, hogy ennek egyik oka a lakáshitelek viszonylag alacsony kamata lehetett. Ugyanakkor még ezzel az eredménnyel sem sikerült elérni az egy évvel korábbi szintet az új lakáshitelek terén, amelyek állománya tavaly 3,7 milliárdot tett ki, 3,2%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

SME/para