Nacionalista EP-képviselő kifogásolta a szlovákiai magyarokért szóló petíciót

2013. február 4. - 19:40 | Belföld

Írásbeli kifogással élt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) európai parlamenti képviselője, Jaroslav Paška az Európai Parlament petíciós bizottságánál amiatt, mert a testület befogadta a szlovákiai magyarok állampolgári jogai mellett kiálló petíciót - mondta a petíció egyik benyújtója, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a szlovák állam "megpróbálja megtorpedózni" petíciójukat arra hivatkozva, hogy Szlovákiában jogszabályban rendelkeztek a kettős állampolgárság kizárásáról.

A petíciót európai uniós polgárként benyújtó Lomnici Zoltán - aki a szlovákiai, magyar állampolgárságot felvevő Gubík Lászlóval adta be a dokumentumot - felhívta a figyelmet arra: iratuk nem azt a törvényt támadja, amely kizárja a kettős állampolgárságot Szlovákiában, hanem azt állítják, "egy olyan ország, amelynek az alkotmánya garantálja, hogy senkitől nem vehetik el a szlovák állampolgárságát akarata ellenére és mégis megteszik (...) az nem jogállam".

Annak a véleményének adott hangot, hogy "az anyaország nem tűrheti, hogy a határon kívül élő magyarokat a hatóságok zaklassák", mert a magyar alaptörvény rögzíti: Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyarokért.

Utalt arra, hogy petíciójukban bemutatták: a szlovák hatóságok zaklatják azokat, akik nyíltan vállalták, hogy felvették a magyar állampolgárságot. Kiemelte, a petíciós bizottság jogilag korrektnek mondta a dokumentumot, de "nincsenek illúzióik", mert tudják, hogy "politikai döntés születik majd Brüsszelben".

35 szlovákiai magyar "károsult"

35 szlovákiai magyar veszítette el eddig állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot, közülük nyolcan vállalták a nyilvánosságot, és további négyszáz más (cseh, német, osztrák, lengyel, amerikai) kettős állampolgárságú ember is erre a sorsra jutott Szlovákiában.

Gubík László kiemelte: a szlovák média eddig az elhallgatás taktikáját követte ez ügyben, amelyet "a kölcsönös megértésnek kellene lezárnia", egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szlovák-magyar párbeszéd megindul a petíció témájában.

(mti/para)