A válság óta először emelkedtek az ingatlanárak

2013. február 5. - 16:32 | Belföld

Éves összehasonlításban a tavalyi év utolsó negyedévében 0,9 százalékkal nőttek a lakáscélú ingatlanok árai Szlovákiában, 2008 óta ez volt az első eset amikor drágultak az ingatlanok - derült ki a Poštová Banka elemzéséből.

Az elemzés szerint a lakáscélú ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 2012 utolsó negyedévében 1247 euró volt, 10 euróval magasabb, mint a tavalyi év átlaga, ám 1,1 százalékkal elmaradt a 2011-ben kimutatott átlagártól.

Szlovákiában a lakáscélú ingatlanok átlagos árai a válság 2008-as kezdete óta szinte folyamatosan csökkentek a tavalyi év végéig. Ez idő alatt a lakások és házak árai átlagosan negyedével estek vissza, jelenleg a lakáscélú ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára a 2007-es szinten van.

A lakáscélú ingatlanok elérhetősége a vizsgált időszakban ugyan nőtt a lakosság számára, az árak csökkenése és az átlagbérek növekedése hatására, ám ez csak a lakosság azon rétegeire volt igaz, akiknek sikerült megőrizniük munkahelyüket és nem csökkent a bérük - állapítják meg az elemzésben. Tavaly egy szlovákiai átlagpolgár 0,65 négyzetméternyi lakáscélú ingatlant tudott megvásárolni egy havi béréből

A Poštová Banka elemzése szerint idén a szlovákiai lakáscélú ingatlanok árainak stagnálására lehet számítani.

(MTI)