Matovič betiltaná a választási kampányt és nem adna semennyi pénzt a pártoknak

2013. február 7. - 15:13 | Belföld

Igor Matovič törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel megtiltaná a politikai pártok számára a választások előtti kampányt.

Mindemellett pedig megvonná tőlük az állami költségvetésből folyósított pénzt. "Amellett, hogy ezzel pénzt spórolhatunk, szeretnénk rákényszeríteni a pártokat, hogy az egész választási ciklus alatt dolgozzanak, és ne csak a választások előtti kampány során keltsék azt az illúziót, hogy gondolnak az emberekre" - közölte az Egyszerű Emberek vezetője.

Elmondása szerint magát is meglepte, hogy arra jutott, teljesen meg kell szüntetni a politikai pártok állami költségvetésből történő finanszírozását. Javaslatáról a csütörtöki nap folyamán szavazhatnak a képviselők.

Matovič elutasítja annak lehetőségét, hogy a költségvetési pénzeknek csak egy részét vonják meg a pártoktól. Ezt azzal indokolta, hogy az egyetlen mód arra, hogy esetleges korrupció nélkül szüntessék meg az állami finanszírozást, hogy ha betiltják a kampányt is. Úgy véli, hogy ha csak a pénz egy részét vonnák meg a pártoktól, miközben engedélyezett volna a kampány, akkor a hiányzó pénzt kénytelenek volnának a pártok más úton beszerezni, és csak a saját fejük után mennének.

Úgy véli, a pártok hivatkozhatnak arra, hogy pénz nélkül nem tudnák miből fenntartani a pártstruktúráikat, ugyanakkor szerinte e téren el lehetne lesni valamit a kommunistáktól, mégpedig azt, hogy a párttagoknak saját "színjátékukat" a saját pénztárcájukból kellene fedezni.

Matovič javaslata tehát megtiltaná a választások előtti politikai kampányt, ez alól kivételt képeznének az ingyenes vitaműsorok a médiában. Közlése szerint a javaslat célja az is, hogy egyszerűbbé váljon új pártok bejutása a parlamentbe, egyúttal arra kényszeríteni a mandátummal már rendelkező pártokat, hogy aktívabban képviseljék a közérdeket az egész választási ciklusban.

A politikus emlékeztet arra, hogy a jelenlegi választási ciklus során az állam összesen 48 millió euró támogatást fizet ki a pártoknak a választási eredményük után.

SITA/para