Szlovákia rendezhetné a téli olimpia teljes hokitornáját

Lengyelország felajánlotta Szlovákia számára, hogy sikeres közös pályázatuk esetén megrendezhetné a 2022-es tátrai téli olimpia hokitornáját.

Erről Robert Kaliňák belügyminiszter tájékoztatta a parlamenti képviselőket csütörtökön. Közlése szerint sikeres pályázat esetén a jégkorongtornát Poprádon és Liptószentmiklóson rendeznék, ahol vagy felújítanák a téli stadionokat, vagy újat építenének.

A sportlétesítmények infrastruktórájába történő beruházás a belügyminiszter véleménye szerint növelhetné Szlovákia esélyeit a hoki-vb-k megrendezésére is. Hozzátette, hogy az alpesi sí versenyszámait a Jasnái síközpontban, míg az akrobatikus sportágakat a Csorba-tónál rendeznék meg.

Szlovákiában meg kellene építeni egyúttal egy olimpiai falut is mintegy 1800 résztvevő számára.

Kaliňák hangsúlyozta, hogy egy sikeres pályázat javítana a szlovák közlekedési infrastruktúrán, Szlovákiát láthatóvá tenné a világ számára, és olyan sportlétesítményeket hagyna maga után, amelyeket a jövőben további versenyeken hasznosíthatnának.

Az invesztíciók legfőbb súlypontja a lengyel félre szállna. A jelöltség infrastrukturális és gazdasági paramétereiről februárban tanácskozik a kormány.

A 2022-es téli olimpiára pályázik Szlovákián és Lengyelországon kívül a norvégiai Oslo, a svájci Davos és St. Moritz, illetve az ukrajnai Lvov.

SITA/para