16 százalékos munkanélküliséget vár az év végére Kaník

2013. február 10. - 16:34 | Belföld

Vele ellentétben a pénzügyminiszter reméli, a munkanélküliek száma nem haladja meg a jelenlegi szintet.

A két politikus a Markíza „Testreszabva“ műsorában vitázott egymással. Peter Kažimír (Smer-SD) reméli, hogy marad a foglalkoztatottság jelenlegi szintje 2013-ban. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) ezzel szemben úgy látja, a mostani a munkanélküliek 14,7%-os száma az év végére 16%-ra nő. Szerinte a jelenlegi kormány felgyorsított a 18%-os arány irányában, mely szinten egykor ő átvette a szociális és munkaügyi tárca irányítását az I. Fico kabinettől.

Kažimír pénzügyminiszter szerint a II. Fico kabinet olyan intézkedéseket vezet majd be, melyek javítják majd a vállalkozói környezetet. Ezek alacsonyabb adminisztrációs terhelést, mindenkire érvényes vállalkozói támogatásokat és a munkaerő támogatását tartalmazzák majd.

A miniszter szerint a munkaügyi törvény változásai nem függenek össze a munkanélküliek számának növekedésével.

Kaník szerint azonban a kormány „halálos koktélt“ kevert a gazdaság számára és a „hurkot kötött“ a vállalkozók torkára – például növelte a járulékok szintjét, amivel csökkentette a tiszta bevételeket. A vállalkozások már előbb megkezdték a felkészülést és ezért elhagyják Szlovákiát.

A negatív trend folytatódik és a munkanélküliség szintje emelkedni fog – állítja Kaník. Kažimír elismerte, hogy Szlovákiára nehéz évek várnak, de jó hír, hogy a prognózisok szerint Németországban 2013. második felében megnő a szlovák termékek fogyasztásnak szintje.

- sita/para -