A faliújságtender egyik gyanúsítottja ma egy állami cég közbeszerzéseit igazgatja

2013. február 13. - 08:36 | Belföld

Zuzana Zvolenská (Smer) egészségügyi miniszter nem lát problémát abban, hogy a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Kelet-Szlovákai Intézetében olyasvalaki gondjaira bízták a közbeszerzéseket, aki a faliújságtender ügyében gyanúsítottként szerepel.

Zdenka Kudláčováról van szó, aki szakértőként dolgozott a 120 millió eurót elherdáló faliújságtendernél - írja a Sme. Közlik azt is, hogy az ő számítógépében találták meg az SNS-es építésügyi minisztérium és a győztes, Ján Slotához közel álló konzorcium közti szerződés előkészített verzióját, ahol ugyanakkor már egy nappal azelőtt is jelen volt, hogy a pályázati biozottság felbontotta volna a jelentkezők leveleit. Kudláčová nem volt akkoriban a minisztérium alkalmazottja, a Hospodárske noviny napilap szerint a szerződést ingyen készítette el.

A Fico-kormány egészségügyi miniszterét nem izgatja, hogy a hölgy jelenleg egy állami intézet közbeszerzéseit igazgatja. Állásfoglalásában annyit közölt, hogy minden szükséges feltételt teljesített, amikor jelentkezett a pozícióra. Hasonlóképp vélekedik maga az intézet is, amely állítja, Kudláčová bizonyított, egyébiránt pedig az erkölcsi bizonyítványa tiszta...

Az intézet példát mutat – tenderenként 1,1 pályázó…

A minisztérium állítja, hogy az intézet példát mutat az elektronikus aukciók alkalmazása terén. A Transparency International azonban ezt nem így látja - ugyanis, mint azt kimutatták, kifejezetten "kevés" a jelentkező egy-egy közbeszerzésüknél - átlagban 1,1. Több pályázó által ugyanakkor csökkenthető a beszerzési ár.

Kudláčová még Ivan Uhliarik (KDH) idején, 2011 decemberében érkezett az egészségügyi minisztériumhoz - miután a Radičová-kormány már megbukott. Uhliarik annyit közölt ennek kapcsán, hogy ő maga a tárca alá tartozó részvénytársaságok személyzeti politikájába nem szólt bele. Mint mondta, azelőtt nem hallott Kudláčováról. "Kérdéses, hogy az intézet vezetése miért őt választotta, másrészt viszont fennáll az ártatlanság védelme..." - jegyezte meg.

Hivatalnokhatalom

Gabriel Šípoš, a Transparency International vezetője szerint éppen a hivatalnokok jelentik a legfőbb gyenge pontját a Robert Kalińák által előkészített, és a kormány által rövidített eljárásban tárgyalt közbeszerzési törvénynek, amely júliustól már hatályba is léphet. A hivatalnokok ugyanis általa nagyobb hatalomhoz jutnának. Ennek megfelelően a törvény sikere attól függ, hogy milyen személyek írják majd a közbeszerzéseket, illetve kik ellenőrzik azokat, egyszersmind azok milyen érzékenyen reagálnak a felmerülő kételyekre. Gabriel Šípoš szerint, ha Kaliňákék komolyan gondolják, akkor még véletlenül sem irányíthatják a tendereket rossz múltú személyek...

SME/para