Sasanka-ügy: Kihallgatta a rendőrség Sulíkot és Drobát

2013. február 13. - 11:28 | Belföld

Egy évvel azt követően, hogy az interneten megjelent videók alapján kirobbant az ún. Sasanka-ügy, a rendőrség is elkezdett foglalkozni vele.

A rendőrség vizsgálja annak gyanúját, hogy Marián Kočner ismert szlovák vállalkozó, aki egyébként a maffialistákon is szerepel, 2010-ben otthonában videóra vette Richard Sulíkkal, az akkori házelnökkel folytatott beszélgetését. Ezt köbetően pedig állítólag nyomást gyakorolt rá, hogy a főügyészválasztáson voksoljon Dobroslav Trnkára.

Az esetet egy novemberi feljelentés alapján vizsgálja a rendőrség. Azt már kiderítették, hogy a Josef Kadlec nevű bejelentő fiktív személy. Feljelentésében azonban olyan információkkal szolgált, amelyek eddig nem voltak ismertek.

Petra Hrášková pozsonyi rendőrségi szóvivő közölte, hogy a zsarolás ügyében tett feljelentést elfogadták, és az ügy vizsgálatát megkezdték.

Richard Sulík megerősítette, hogy a rendőrség már kihallgatta, mint mondta, kb. 20 percig tartott mindez. Korábban már elutasította, hogy Kočner zsarolta volna őt a videóval.

A múlt héten kihallgatta a rendőrség Juraj Drobát (SaS) is. Kočner a feljelentés szerint azzal fenyegette őt, hogy nyilvánosságra hoz információkat arról, hogy miket csinál szabadidejében. Droba szerint ez ostobaság.

A cég képviselője, amelytől Kočner a rejtett kamerákat rendelte, nem reagált az ügyre.

A feljelentésben áll az is, hogy a biztonsági rendszerek területén tevékenykedő vállalkozó, aki a rendszert biztosította, audiofelvételt készített Kočnerral folytatott beszélgetéséről, amit eljuttatott egy harmadik személyhez. A felvételt pedig állítólag a feljelentéshez mellékelték, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg.

Kočner kedden a Sme megkeresésére nem vette fel a telefonját. Korábban hazugságnak nevezte, hogy kamerákat vásárolt volna, hogy Sulíkot videóra vegye. Amint nyilvánosságra kerültek a felvételek, azt állította, hogy valaki a tudta nélkül szerelte fel a kamerát a konyhájába.

Eredetileg a Speciális Ügyészségnek címezték a feljelentést, ám az átutalta a pozsonyi rendőrséghez. Jelenleg a Pozsonyi III. Járási Rendőrkapitányság dolgozik rajta.

SME/para