Aláírásgyűjtés a decentralizált iskolarendszer megőrzéséért

2013. február 18. - 18:33 | Belföld

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Közösség Pártja a decentralizált iskolarendszer megőrzéséért.

Az aláírásgyűjtés megindításáról a párt vezetősége és a kezdeményezés petíciós bizottsága tájékoztatta a sajtó képviselőit Pozsonyban hétfőn.

A kezdeményezést azzal indokolták, hogy az oktatási tárca az alap- és középfokú oktatási intézmények finanszírozásának központosítását tervezi. A petícióval a helyi és a megyei önkormányzatok fenntartói jogkörének megtartása mellett kíván kiállni a szlovákiai magyar párt. Az önkormányzatok oktatásügyi jogköreinek megőrzése mellett azt is kéri a kormánytól, hogy biztosítsa az oktatási modellek sokféleségének feltételeit az egyházi és magánkézben lévő iskolák támogatásával, valamint emelje "méltó szintre" a pedagógusok és iskolai alkalmazottak béreit.

Az iskolarendszer decentralizációja által nagyobb lett a leginkább érintettek ráhatása és közvetlenebbek az ellenőrzési lehetőségeik. Ezt nagy hiba lenne megszüntetni - jelentette ki Berényi József, az MKP elnöke. Hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy hasonló helyzet alakulhasson ki, mint az 1990-es években, amikor az akkori kormányzat leváltotta a magyar iskolák azon igazgatóit, akik ellent mertek mondani a minisztériumnak, és például kétnyelvű bizonyítványokat osztottak.

Különböző félelmeket felvető, átgondolatlan lépésnek nevezte az oktatásügyi tárca központosító elképzeléseit A. Szabó László, az MKP oktatásügyért felelős alelnöke, aki szerint az önkormányzatok fenntartói jogköreinek megőrzése alapfeltétele annak, hogy sikerüljön megőrizni az iskolarendszer színvonalát és stabilitását. "A problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeztek" - szögezte le.

Egy település megmaradása és fejlődése szempontjából döntő fontosságú, hogy működik-e ott iskola, ezért az önkormányzatok ki kívánnak állni az iskolai hálózat fenntartása mellett - hangoztatta Őry Péter, az MKP önkormányzati ügyekért felelős alelnöke, a petíciós bizottság egyik tagja, aki veszélyesnek nevezte, ha a szaktárca csak az anyagi fenntarthatóság alapján hozna döntést az egyes oktatási intézmények sorsáról.

"Közel 240 magyar tannyelvű iskola van, ha ezek létét csak pénzügyi kérdésként kezelnénk, számuk 40-50-re szűkülne" - tette hozzá Őry, aki szerint meg kell őrizni az önkormányzatok döntési jogát.

A most kezdett aláírásgyűjtést az "utolsó pillanatig", azaz addig kívánja folytatni a petíciós bizottság, amíg a szaktárca a reformelképzeléseit a kormány elé nem terjeszti. A petícióval nem kizárólag a szlovákiai magyarokat, hanem a szlovák nemzetiségűeket is meg akarják szólítani, mivel a Magyar Közösség Pártja szerint a decentralizáció mindenki számára előnyös.

- mti/para -