Ficóék ideológiai alapon generálják a szegénységet és a feketemunkát?

2013. február 19. - 14:53 | Belföld

A képviselő a szerződés nélküli, „zsebből fizetett“, tehát adózatlan munkavégzés elharapózását  a kormányzó Smer-SD által szentesített jogszabályoknak tudja be. A szóban forgó jogi normák szerint január elsejétől az időszakos munkavégzést is járulék terheli.

Kaník szerint a kialakult helyzet miatt történhetett meg, hogy az időszakos munkát szerződéses alapon vállalók létszáma a tavalyi 642 ezerhez képes ezért csökkent mostanra mintegy a felére. De akik megmaradtak a rendszerben, azoknak is csak akkora összeget fizetnek ki munkáltatóik hivatalosan, amennyit nem terhel járulék. A munkabér fennmaradó részét készpénzben, azaz feketén kapják meg az érintettek.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy a cégek ne pusztuljanak bele a járulékfizetésbe“ – így az ellenzéki parlamenti képviselő, aki hozzátette: Robert Ficóék tulajdonképpen a szegénységet és a feketemunkát generálják. Holott a helyzeten könnyedén változtathatnának, ha tévedésüket belátva, visszatérnének az eredeti állapotokhoz. Kaník szerint azonban ilyesmire ideológiai korlátaik miatt képtelenek.

sita/para