47 szlovákiai szupertehetség nyerte el a 66 ezer eurós támogatást

2013. február 20. - 08:29 | Belföld

Az Új Európa Tehetségei elnevezésű projekt már hatodik éve segít a sport, a tudományok és a művészetek kiemelkedő ifjú képviselőinek, hogy fejlesszék tehetségüket.

A tehetséggondozó programot évről évre a CEF (Közép-Európai Alapítvány) és a Slovnaft hirdeti meg. A program azon kiemelkedő tehetséggel bíró fiatalok támogatását tűzte ki céljául, akik számára tehetségük kibontakoztatása a pénzeszközök hiánya okán akadályokba ütközik. Az iskolák, művészeti iskolák, sportklubok és a szabadidőközpontok sem rendelkeznek általában kellő forrással és felszereléssel, hogy biztosítani tudják a fiatalok adottságainak teljes értékű fejlesztését. Gyakran pedig maguk a szülők sem engedhetik meg gyermekeik fejlődésének elősegítését.

Az Új Európa Tehetségei program idei évfolyamára összesen 90 sportoló, illetve 91, a művészetek és a tudományok területéről érkező fiatal tehetség jelentkezett.

A tudományok és a művészetek tehetségeit elbíráló zsűri

A tehetségek válogatásánál az alapítványt, illetve a nagyvállalatot segítik a pozsonyi Komenský Egyetem Testnevelési Karának szakemberei, valamint elismert alkotók, tudósok és sportolók is. A zsűriben idén szerepet vállalt például Peter Lipa énekes, Simon Gyula egykori labdarúgó, Štefan Svitko motorversenyző, Ľubor Tománek, a Komenský Egyetem Testnevelési Karának dékánhelyettese, Anatolij Dvurečenskij, a Szlovák Tudományos Akadémia Matematikai Intézetének igazgatója, Németh Ilona képzőművésznő, valamint Andrea Marek Martvoňová, a Radošinský Naiv Színház színésznője.

A tehetségek februári döntőre való válogatása már decemberben elkezdődött, és januárban ért véget. Az értékelés kritériumai nemcsak a tehetség adott területen elért sikereit és eredményeit foglalták magukba, de a családi hátterét, valamint az illető személyiségét is figyelembe vették. Mindenekelőtt azonban maga a tehetség számított.

Alexander Světlík úszó, Veronika Gažíkova sakkjátékos és Ján Bogdan csellóművész

„A gyermekek és fiatalok adottságai támogatásának van értelme. Némelyiküknél nem volt egyszerű tudatosítanom, hogy vajon miért nem ismerik őket még minimálisan az egész országban. A program előző évfolyamainak sikere igazolja, hogy ez egy jó befektetés nemcsak a legtehetségesebb ifjak, de Szlovákia jövőjébe is” – jegyezte meg Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.

Az eddigi hat évfolyam során a szakmai zsűri összesen 182 tehetséges fiatalt választott ki, közülük 52-t ismételten. A tehetségük fejlesztését összesen az eddigi években 320 ezer, az ideit is beleszámítva mintegy 386 ezer euróval támogatta.

„Bár a pénz nem minden, az Új Európai Tehetség program is igazolja, hogy önmagában a tehetség gyakran észrevehetetlen marad. A támogatás lehetőséget biztosít a legtehetségesebbek számára, hogy fejlődjenek és képviseljék az országot itthon és külföldön is. Végeredményben pedig elismerés a szülőknek, rokonoknak, tanároknak és mindenkinek, akik idejüket és energiájukat fordították a gyermekek fejlődésére” – szögezte le Czuczor Szilvia, a Közép-Európai Alapítvány ügyvezető igazgatója.

-para-