Nem jár automatikusan börtön a drogfogyasztóknak

2013. február 20. - 10:47 | Belföld

A kormány szerdán jóváhagyta a Büntető Törvénykönyv módosításának javaslatát, amely szerint nem kapna automatikusan börtönbüntetést az, akinél saját használatra elegendő mennyiségű kábítószert találnak.

"Második esély a tisztességes életre" - így fogalmazzák meg a törvényjavaslat beterjesztői a módosítás filozófiáját.

A maximálisan kiszabható büntetés ugyanakkor nem módosul. Az igazságügyi minisztérium indítványa szerint a büntetés alsó határát vonnák lejjebb, mégpedig a jelenlegi négy évről három évre. Amennyiben a bíróság nem szab ki három évnél magasabb büntetést, akkor azt felfüggesztheti, a vádlott így feltételesen szabadlábra kerülhet, és próbaidőt kaphat. Ez a büntetés azokat érintené, akik a határon mozognak, tehát akiknél 10 egyszeri adagnál nem sokkal több kábítószert találnak.

"Akik a fogyasztásukkal nem veszélyeztetnek senkit"

Jana Zlatohlávková, a minisztérium szóvivője kifejtette, azt tartották szem előtt a javaslat kidolgozásánál, hogy felelőtlen fiatalok esetében gyakran előfordulhat, hogy a körülmények miatt hosszú időre börtönbe kerülnek. "Fontosnak tartjuk, hogy a valódi terjesztők esetében továbbra is fennáll a szigorú büntetés kiszabásának lehetősége" - fogalmazott.

A javaslatot támogatja Ľubomír Okruhlica drogfüggőségekkel foglalkozó szakember is, aki szerint Szlovákiában a törvények túl szigorúak azok számára, akik a fogyasztásukkal nem veszélyeztetnek senkit. Hozzátette, hogy Európában is ebbe az irányba mutat a trend. Szerinte fontos, hogy az egyszerű drogfogyasztó ne zökkenjen ki a hétköznapi életből azzal, hogy a rácsok mögé küldik. "Akik nem függők, azoknak teszteléseken, akik pedig függő,k, azoknak gyógykezelésen kellene részt venniük" - fogalmazott.

A holokauszttagadás bekerül a bűncselekmények közé, és le is hallgathatják a szélsőségeseket

A Büntető Törvénykönyv egyik módosításával némely európai irányelvek is bekerülnek a szlovák törvénykezésbe. Az egyik ilyen arra hivatott, hogy motiválja az emberkereskedelem, gyermekpornográfia, vagy az emberi méltóság elleni bűnelkövetők áldozatait, hogy bejelentsék ezeket a bűncselekményeket. A bíróságok ugyanis felmentenék őket olyan, esetlegesen elkövetett bűncselekmények alól, amelyeket az ellenük elkövetett bűntettek közvetlen következményeként ítélnek meg.

A gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén az elévülési időszak három év lenne azt követően, hogy az áldozat felnőtté vált. Ennélfogva elegendő ideje lenne arra, hogy eldöntse, feljelentést tesz.

Az extrémizmus kategóriáját bővítenék olyan bűncselekményekkel, mint a holokauszttagadás, vagy annak és egyéb politikai rendszerek által elkövetett bűncselekmények jóváhagyása. A Büntető Törvénykönyv módosításával egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy információs-technológiai eszközöket vessenek be a szélsőséges bűncselekmények gyanúja esetén, tehát például lehallgathatják őket vagy ügynököt is iktathatnak közéjük.

SITA/para