Hamarosan jön a negyedik mobilszolgáltató!

2013. február 21. - 14:38 | Belföld

Az év végéig kiderül, melyik cég törhet be negyedik mobilszolgáltatóként a szlovák piacra. Állítólag cseh, vietnami, angol, japán, és indiai cégek vannak versenyben.

Várhatóan még az év végéig döntenek arról, hogy az érdeklődők közül melyik külföldi mobilszolgáltató léphet be negyedikként a szlovák piacra - számolt be a Hospodárské Noviny (HN) gazdasági napilap csütörtökön.

A szlovák Távközlési Hivatal (TÚSR) elektronikus árverés útján már az idén dönt arról, hogy ki lehet majd a negyedik mobilszolgáltató Szlovákiában és a nyertes még az idén megkapja a működtetéshez szükséges engedélyeket is - közölte a Távközlési Hivatal szóvivőjére hivatkozva a gazdasági lap.

Az elektronikus árverés résztvevői a 800 megaherzes az 1800 megaherzes valamint a 2600 megaherzes sávtartományokban lévő frekvenciák elnyeréséért licitálhatnak. Az 1800 megaherzes tartományban lévő frekvenciákat csak olyan nyerheti el, aki még nem rendelkezik ilyennel - fejtette ki a szóvivő.

Egyelőre hivatalos forrásból nem közölték, hogy mely vállalatok érdeklődnek az árverés iránt, a HN viszont úgy tudja, hogy 5 külföldi vállalatnak lehetnek ilyen irányú tervei.

Csehek, vietnamiak, angolok, japánok, vagy indiaiak?

A potenciális érdeklődők között elsősorban a leggazdagabb csehnek tartott, Peter Kellner PPF Group nevű pénzügyi csoportját, valamint a vietnámi érdekeltségű Viettel vállalatot említi a lap, amely utóbbi a múltban már egy szlovákiai leányvállalat megalapításával is bizonyságot tett arról a szándékáról, hogy be kíván lépni a szlovák távközlési piacra.

A lehetséges érdeklődők - a HN által közölt - csoportjában található még a több kelet-európai érdekeltséggel is rendelkező angol Vodafone, valamint két, az európai piac iránt érdeklődő ázsiai cég, a japán NTT Docomo valamint az indiai Bharti Airtel is.

Egyelőre az érintettek mindegyike elzárkózott esetleges befektetési szándékának megerősítésétől.

(mti/parameter)